Promjena pravila na Pjesmi Evrovizije – uvodi se onlajn glasanje, novine i u polufinalima :: Semberija INFO ::

 

Promjena pravila na Pjesmi Evrovizije – uvodi se onlajn glasanje, novine i u polufinalima


Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja organizuje takmičenje, saopštila je da će se nova pravila primjenjivati od sljedećeg takmičenja koje će biti organizovano u maju 2023. u Liverpulu.

Glavna promjena odnosi se na polufinalne večeri. Naime, od sljedeće godine, deset najboljih pjesama biće izabrano isključivo na osnovu glasova publike, umjesto dosadašnjeg kombinovanog glasanja gledalaca i stručnog žirija koje je uvedeno 2009. godine.

Osim toga, prvi put u istoriji takmičenja, biće omogućeno onlajn glasanje za gledaoce u zemljama koje ne učestvuju na „Pjesmi Evrovizije“.

Njihovi glasovi će biti sabrani i biće predstavljeni kao glasovi jedne zemlje i u polufinalima i u finalu. Gledaoci u zemljama koje ne učestvuju moći će da glasaju putem onlajn platforme koristeći svoju platnu karticu, a iz EBU-a navode da je riječ o bezbjednoj platformi.

Za gledaoce u zemljama koje učestvuju na takmičenju ništa se ne mijenja – glasanje se obavlja slanjem SMS-a na određeni broj.

Članovi stručnih žirija iz svih zemalja učesnica ocjenjivaće pjesme u finalu „Pjesme Evrovizije“.

„Evrosong“ sljedeće godine biće održan u Velikoj Britaniji koja je preuzela organizaciju takmičenja umjesto ovogodišnjeg pobjednika Ukrajine zbog bezbjednosne situacije u toj zemlji.

(Glas Srpske)