Dogodilo se na današnji dan, 16. novembar :: Semberija INFO ::

 

Dogodilo se na današnji dan, 16. novembar


42. godine p. n. e. - Rođen rimski car Tiberije Klaudije Neron Cezar Avgust, posinak Oktavijana Avgusta, koji je tokom vladavine od 14. godine do 37. godine nove ere osigurao granice Rimskog carstva bez novih osvajanja, popravio finansije i administraciju, posebno u provincijama. Prethodno se proslavio u vojnim pohodima u Germaniji, Panoniji i Dalmaciji. Pod starost je proglasio zakon "Uvreda veličanstva" i vladao sve okrutnije.

1095. godine 
– Na crkvenom saboru u Klermonu u Francuskoj papa Urban II pozvao je crkvene velikodostojnike i svetovne vladare na verski rat protiv turskog plemena Seldžuka koje je zauzelo Svetu zemlju u Palestini. Time je počela epoha krstaških ratova.

1272. godine - Umro engleski kralj Henri Treći, koji je stupio na presto već u devetoj godini - kad mu je 1216. godine u Prvom baronskom ratu poginuo otac Džon Bez Zemlje, ali je stvarno počeo da vlada 1234. godine.

1532. godine
 – Španski osvajač Fransisko Pisaro zauzeo je sa samo 200 vojnika grad Kahemarku u Peruu i pogubio cara Inka Atahualpu, iako je za njega bila isplaćena velika otkupnina.
 
1766. godine – Rođen je francuski kompozitor i violinista Rudolf Krojcer, dvorski violinista Napoleona Bonaparte i Luja XVIII. Opčinjen njegovom virtuoznošu Betoven  mu je posvetio sonatu za violinu i klavir br. 47, poznatu Krojcerovu sonatu.
 
1797. godine - Umro pruski kralj Fridrih Vilhelm Drugi, koji je tokom 13-godišnje vladavine provodio politiku teritorijalnog širenja zemlje, posebno se okoristivši prilikom druge i treće podele Poljske 1793. godine i 1795. godine. Pridružio se Austriji u savezu protiv revolucionarne Francuske. 

1828. godine - Francuska, Velika Britanija i Rusija priznale nezavisnost Grčke, što je Otomansko carstvo odbilo da prihvati, ali je posle poraza u ratu s Rusijom, mirom u Jedrenu prinuđeno da prizna nezavisnost Grčke.

1831. godine
 - Umro pruski general Karl Marija fon Klauzevic, jedan od najpoznatijih vojnih teoretičara 19. veka, koji je glavne ideje o ratnoj strategiji i taktici izložio u delu "O ratu". Zbog neslaganja s politikom vodećih krugova Pruske prema francuskom caru Napoleonu Prvom Bonaparti, protiv koga se borio u više bitaka, od 1812. godine do 1814. godine bio je u službi Rusije.

1848. godine - U Rimu - kojim je autokratski vladao papa Pije Deveti - izbila pobuna i uspostavljena je Rimska republika, u kojoj su ustanovljene mnoge institucije po ugledu na Francusku revoluciju.

1912. godine - Počela Bitoljska bitka u Prvom balkanskom ratu, u kojoj je dobro utvrđenu tursku Vardarsku armiju Zeki-paše, koja se povukla posle poraza u Kumanovskoj bici, srpska Prva armija regenta Aleksandra Karađorđevića potukla posle trodnevnih borbi, čime je Vardarska Makedonija konačno oslobođena od Turaka.
 
1914. godine - Počela Kolubarska bitka, najveća koju je srpska vojska vodila u Prvom svetskom ratu, na frontu širokom oko 200 kilometara od Beograda do Guče, u kojoj je srpska vojska posle mesec dana teških borbi do nogu potukla Petu i Šestu austrougarsku armiju pod komandom generala Oskara Poćoreka. Pošto su agresori okupirali Beograd, Šabac, Valjevo, Užice i celu severozapadnu Srbiju, počinivši masovne ratne zločine nad civilima, na Kolubari se, za vojne eksperte, dogodilo čudo. Tri srpske armije - koje su se našle u naizgled bezizlaznom položaju - u silovitom kontraudaru, tokom višednevnih žestokih okršaja, potpuno su razbile neprijatelja i do 15. decembra 1914. godine isterale iz Srbije poslednjeg austrougarskog vojnika, izuzev 42.538 zarobljenih. Tokom bitke je poginulo više od 57.000 austrougarskih vojnika i oficira, a Srbi su zaplenili veliku količinu ratnog materijala i oružja, uključujući dva aviona, više od 140 topova, 3.500 vozila s municijom i 60.000 pušaka. Izuzetne zasluge za pobedu imao je general Živojin Mišić, koga su unapredili posle bitke u čin vojvode, čija je Prva armija između 29. novembra i 2. decembra 1914. godine izvršila odlučujući proboj na Suvoboru.
 
1918. godine - Posle propasti Austro-Ugarske Monarhije u Prvom svetskom ratu Mađarska proglašena nezavisnom republikom.

1933. godine - SSSR i SAD uspostavili diplomatske odnose.

1941. godine - U Drugom svetskom ratu počela Druga nemačka ofanziva na Moskvu, koja je, kao i prva, započeta u septembru 1941. godine, kad su Nemci došli 30 kilometara do Moskve, završena neuspehom. Ovog puta Nemci su prišli na 25 kilometara, ali je Crvena armija slomila ofanzivu 5. decembra 1941. i u protivudaru ih do 10. januara 1942. odbacila 200 kilometara zapadno od Moskve. Ovaj nemački poraz označio je kraj “blickriga” i nagovestio preokret rata u korist antihitlerovske koalicije.

1960. godine – Umro je američki filmski glumac Klark Gejbl. Igrao je u više od 70 filmova, a veliku popularnost je stekao kao Ret Batler u filmu “Prohujalo s vihorom”. Dobitnik je Oskara za film “Dogodilo se jedne noći”.
 
1965. godine – SSSR je lansirao svemirski brod “Veneru III” koji je u martu 1966. godine stigao na Veneru, kao prvi svemirski brod koji se spustio na neku drugu planetu.
 
1972. godine – Trojica američkih astronauta počeli su 84-dnevni let u svemirskoj letelici “Skajlab 4”.
 
1991. godine – Ruski predsednik Boris Jeljcin potpisao je seriju dekreta kojima je preneo vlast nad privredom sa sovjetske centralne vlade na vladu Rusije.
 
1992. godine – Savet bezbednosti UN pooštrio je sankcije protiv SR Jugoslavije uvođenjem rečne i pomorske blokade.
 
1997. godine – Umro je francuski političar i publicista Žorž Marše, generalni sekretar francuske Komunističke partije.
 
1998. godine – Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu proglasio je krivim jednog bosanskog Hrvata i dvojicu Muslimana za ubijanje i zlostavljanje srpskih zatvorenika 1992. godine u logoru Čelebići. To je bilo prvo suđenje za ratne zločine počinjene nad Srbima tokom rata u BiH.
 
2000.godine - Jugoslovenska Vlada odlučila da uspostavi diplomatske odnose sa SAD, Velikom Britanijom, Nemačkom i Francuskom, koje je Beograd prekinuo tokom vazdušnih udara NATO 1999. godine. Vlada je odlučila da uspostavi odnose sa SAD.
 
2003. godine – U Srbiji su, zbog malog odziva birača (39 odsto), po treći put propali predsednički izbori.
 
2012. godine – Apelaciono veće Haškog tribunala oslobodilo je hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995- godine, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora.

2014.godine - Umro je Jovan Ćirilov, dramaturg, književnik i pozorišni kritičar, upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, umetnički direktor i selektor BITEF-a, predsednik Nacionalne komisije Jugoslavije i Srbije u UNESCO.