“MERCEDES” ZAVRŠAVA SVOJU ERU DIZELAŠA I BENZINACA :: Semberija INFO ::

 

“MERCEDES” ZAVRŠAVA SVOJU ERU DIZELAŠA I BENZINACA


Foto: Ilustracija
Kako stvari danas stoje, E-klasa sa svojim derivatima je posljednji model “Mercedes-Benca” napravljen na čistoj platformi motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Najkasnije do 2030. “Mercedes” namjerava da proizvodi samo električna vozila, barem tamo gdje to tržišni uslovi dozvoljavaju, a to je u ovom slučaju Evropa, rekao je šef razvoja “Mercedesa” Markus Šafer.
 
Do sada su se S i C-klasa takođe bazirale na ovoj platformi i biće ukinute na kraju modelskih ciklusa, vjerovatno čak i prije 2030. godine.

Nova i posljednja generacija poslovne limuzine biće predstavljena krajem godine, a na tržište će stići na proljeće. Svi sljedeći modeli iz 2024./2025. se baziraju na arhitekturama koje su posebno dizajnirane za pogon na baterije. E-klasa se pod ovim imenom proizvodi od 1993. i pouzdan je bestseler.

Istovremeno, broj varijanti motora će se smanjiti uvođenjem Euro 7 standarda emisije. Prema Šaferovim riječima, prestaje saradnja s “Renoom”. Francuzi neće više biti u igri za razvoj motora za kompaktna vozila. “Mercedes” će proizvesti globalni motor u saradnji s kineskim Gilijem, piše Blic.
 
(Blic)