LOMLjENjE TABLETA MOŽE BITI OPASNO ZA ZDRAVLjE :: Semberija INFO ::

 

LOMLjENjE TABLETA MOŽE BITI OPASNO ZA ZDRAVLjE


Foto: Ilustracija
Da li ste znali da lomljenje tableta nekada može izazvati ozbiljne posljedice po zdravlje ljudi?

Koliko puta vam se desilo da neku tabletu prepolovite i popijete, smatrajući da vam je potrebna manja doza? A da li ste znali da upravo taj čin može donijeti više štete nego koristi ukoliko dijelite tabletu koja za to nije predviđena?

"Postoje različiti tipovi tableta i neke zaista mogu tako da se koriste i to je obično i naglašeno. Imate tabletice koje mogu da se izgrickaju, na primjer one koje snižavaju krvni pritisak#, objasnila je za televiziju Prva magistarka farmacije Aleksandra Dimitrijević.

Prema njenim riječima obične tablete, poput onih za krvni pritisak smiju da se polome, ali imate film tablete sa omotačem koji praktično štiti prašak koji se nalazi u tableti. Film tableta kada se polomi ne stiže gdje treba i dolazi do inaktivacije lijeka, a sadržaj tablete može i da ošteti sluznicu želuca.

Kada je riječ o kapsulama, neke od njih, poput probiotika, kaže farmaceutkinja, mogu se otvoriti i rastvoriti, na primjer, ako se daju djeci, ali se u svakom slučaju treba posavjetovati sa farmaceutom.