NOVA ATRAKCIJA U HERCEGOVINI PANORAMSKI LET BALONOM :: Semberija INFO ::

 

NOVA ATRAKCIJA U HERCEGOVINI PANORAMSKI LET BALONOM


Turizam u Hercegovini uz brojne aktivnosti dobio je i novu turističku atrakciju, i to panoramski let balonom na vrući vazduh.

- Došli smo u Hercegovinu prošle godine u septembru na odmor balonom, napravili smo nekoliko letova da provjerimo stanje i svidjelo nam se mjesto, pa smo odlučili ovdje otvoriti kompaniju koja se zove Dream Team Ballon - rekla je Poljakinja Anna Wrońska te dodala kako se ona i njen partner Ayberk Okan bave ovim poslom više od deset godina profesionalno.
 
Veliki potencijal

Prema njenim riječima, oni su prva kompanija koja nudi komercijalne panoramske letove u BiH i potpuno su legalni i ovlašteni od strane civilnog vazduhoplovstva.
 
- Mislimo da letenje balonom uvijek izaziva zanimanje stranih i domaćih turista, tako da ima veliki potencijal da neturističko mjesto postane turističko i da potakne ljude da posjete mjesta koja su vidjeli iz vazduha - rekla je Wrońska.
 
Istakla je kako balon na vrući vazduh može biti velika platforma za oglašavanje.
 
- Balon na vrući vazduh takođe je velika platforma za oglašavanje, ljudi prave slike balona i dijele ih na društvenim mrežama, tako da na taj način možemo lako promovisati lokaciju, a takođe možemo koristiti balon kao platformu za oglašavanje lokalne kompanije, turističke organizacije. Planiramo napraviti balon sa logom Hercegovine ili logom neke lokalne turističke organizacije te s tim balonom putovati u druge države, pridružiti se festivalima balona i tako predstaviti zemlju u inostranstvu - pojasnila je Wrońska.
 
Putuje sa vjetrom

Istakla je kako zbog lokalne meteorologije najbolja sezona za baloniranje je od maja do oktobra jer tada nema značajnije aktivnosti bure i juga.
 
- Balon na vrući vazduh putuje sa vjetrom, ali ne voli jake vjetrove, pa moramo odabrati mjesto i dane za letove kada je vjetar blag i spor. Baloni lete samo rano ujutro i kasno. Bosna i Hercegovina je inače vrlo vjetrovita zemlja i ljeti vjetrovi jačaju od jutra do poslijepodneva, obično se smire noću, tako da su večernji letovi ovdje mogući samo u proljeće i jesen - naglasila je Poljakinja.
 
Balon na vrući vazduh takođe je vrlo romantična aktivnost, ne samo za one koji traže avanturu, već i za cijele porodice koje dijele posebne privatne trenutke.
 
- Ove godine ponudili smo kao uvod kratke letove od 30 minuta i standardne letove od 45 do 60 minuta. Sljedeće sezone nudićemo samo standardne letove, ali ćemo pripremiti ponudu za sledeću sezonu oko marta 2023. godine - rekla je Wrońska i dodala kako imaju dva balona, jedan za četiri, a drugi za dva putnika.
 
Panoramski letovi

Govoreći o planovima za budućnost, Wrońska je izjavila kako sledeću sezonu planiraju uglavnom panoramske letove te da smatra kako će to biti turistička atrakcija.
 
- Letjećemo iznad Grudskog i Duvanskog polja, a planiramo let i na Kupresu. Ne letimo na Blidinju jer nije pogodno za let balonom zbog nepredvidivih vjetrova. Kada dobro proučimo vrijeme i pronađemo sponzore, planiramo organizovati male žurke sa balonima iz inostranstva. Takođe, planiramo organizovati vezane letove, ali to sve zavisi od vremena i interesovanja - zaključila je Poljakinja.
 
Siguran je

Balon na vrući vazduh je, kako dodaje, siguran, ali uz poštovanje propisa.
 
- Baloni na vrući vazduh prolaze pod ograničenim kontrolama i postupcima održavanja i nadziru ih vlasti civilnog vazduhoplovstva, baš kao i svaki drugi avion. Ovaj balon takođe ima svoja pravila i zakone kojih se treba pridržavati te slijediti međunarodno licencirane pilote balona na vrući vazduh, i onda je, baš kao i drugi avioni, vrlo siguran.
 
Korpa balona na vrući vazduh djeluje kao klatno ispod omotača i zato što se sam balon kreće sa vjetrom, nije moguće prevrnuti korpu dok je balon u letu. Ne može se zapaliti, radi sa vatrom, ali ta vatra nije usmjerena direktno na tkaninu, već na ogroman prostor od strane pilota tako da plamen ne dodiruje tkaninu - naglašavaju iz Dream Team Ballona.
 
(Avaz.ba)