BIŠĆANIN SE POPEO NA JEDAN OD VRHOVA HIMALAJA :: Semberija INFO ::

 

BIŠĆANIN SE POPEO NA JEDAN OD VRHOVA HIMALAJA


Planinar Jasmin Kličić iz Bihaća uspio se popeti na Island peak (6.189 m), jedan od najzahtjevnijih vrhova Himalaja, u sklopu međunarodne ekspedicije koja je brojala 12 planinara iz više evropskih zemalja.

"Bio je ovo zaista jedinstven poduhvat i ispunjenje snova svakog planinara na svijetu, pa tako i mene. Pohod je bio rizičan i zahtjevan te je zahtijevao dugotrajne pripreme i sticanje fizičke kondicije, ali i psihološku pripremu. Sam uspon do vrha, od posljednjeg kampa, trajao je punih osam, a povratak četiri sata. Na sreću, vrijeme nas je dobro poslužilo i sve je proteklo u redu", istakao je Kličić.

Prije pomenutog vrha u Nepalu, Kličić se popeo na Mon Blan, najviši evropski vrh, kao i na Elbrus, opasni planinski vrh koji se nalazi na Kavkazu. 

Zanimljivo je kako se planinarstvom počeo baviti prije desetak godina, kada je teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći. Nakon tog događaja planinarstvo mu je postalo velika ljubav i životna opsesija.

"Teško sam povrijeđen u saobraćajnoj nesreći kada me udario džip i zadao mi teške tjelesne povrede. Tada su mi polomljeni 11 rebara i ključna kost te oštećeni kičma i pluća. Nakon zdravstvenog tretmana liječnici su preporučili da se bavim nekim sportom", kaže Kličić.

Kaže kako je na nagovor prijatelja odlučio da se posveti planinarstvu, sportu koji mu je u potpunosti preokrenuo život. U početku se, kaže, posvetio planinarenju po planinama u regionu te je u kratkom vremenu potpuno promjenio dotadašnji način života. Dodaje kako je u kratkom vremenu, zahvaljujući planinarenju,  upoznao najčarobnija mjesta na svijetu, kao i veliki broj dobrih ljud, te spoznao bolju stranu života.

(Nezavisne)