Ovako je naš Nikola Tesla trenirao mozak :: Semberija INFO ::

 

Ovako je naš Nikola Tesla trenirao mozak


Tesla je bio jedan od najvećih genijalaca svih vremena, ali šta je doprinijelo tome? Postoje li ,,trikovi” kojima se veliki inovator trudio da poveća svoju produktivnost, ali da li možemo to i mi da primijenimo kako bismo postali uspješniji?
 
Nikola Tesla je najpoznatiji zbog doprinosa u osmišljavanju električnog sistema naizmjenične struje, ali je pored toga njegovo ime na oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma. Tokom života, Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizovao do kraja. Posljednjih godina ovaj genijalac je postao jedan od miljenika interneta.

Tesla je imao i čudne navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti.
 
1. Prvo sve zamislite prije nego što to uradite

Nikola Tesla je često govorio kako može da zamisli mašine i rijetko je pravio nacrte prije početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizuelnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrisati na konačan proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustite i poradite na problemu u svojoj glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces:
,,Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju, ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Mijenjam konstrukciju, radim popravke i upravljam mašinom u svojoj glavi. Za mene je potpuno nebitno da li testiram turbinu u glavi ili u radionici. Primijetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti”, zapisao je Nikola Tesla.
 
Veliki naučnik nije rođen s ovim vještinama, već je radio određene vježbe kao dijete kako bi unaprijedio rad mozga.
 
2. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale dio opsesivno kompulsivnog ponašanja, on je nekoliko „eureka” trenutaka imao upravo tokom njih.
 
Jedna od njih donijela mu je ideju o naizmjeničnoj struji. Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od nervnog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmjeničnoj struji.
 
3. Radite na problemima sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova, i Nikola Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja.
 
Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata:
,,Um je oštriji i koncentrisaniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakva velika laboratorija. Originalnost pristiže iz osame oslobođene uticaja koji nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju“, tvrdio je Nikola Tesla.