NASA PRIPREMA RAKETU ZA POVRATAK NA MJESEC :: Semberija INFO ::

 

NASA PRIPREMA RAKETU ZA POVRATAK NA MJESEC


Američka svemirska agencija NASA priprema svoju ogromnu raketu SLS (Space Launch System) za njen prvi let.

Kako piše Hina, a prenose hrvatski mediji, SLS se transportuje na lansirnu rampu Pad 39B u Svemirskom centru Kennedy na Floridi, a lansiranje je planirano za 29. august.

Testno lansiranje će biti obavljeno bez posade, ali je cilj narednih misija slanje astronauta na Mjesec, prvi put nakon 50 godina.

Raketa SLS je visoka gotovo 100 metara, a do lansirne rampe se transportuje ogromnim traktorom. Svoj put je započela iz postrojenja u utorak naveče po lokalnom vremenu te se kreće brzinom nešto većom od 1 km/h, a putovanje dugo 6,7 km će trajati između osam i deset sati.

Ovo je ključni trenutak za NASA-u koja u decembru proslavlja 50. godišnjicu misije Apollo 17 koja predstavlja posljednje slijetanje čovjeka na lunarnu površinu.

NASA se želi vratiti na Mjesec kroz svoj novi program Artemis te koristi tehnologiju moderne ere. Povratak na lunarnu površinu vidi kao način pripreme za putovanje na Mars koje se očekuje 2030-tih ili nešto kasnije.

SLS će imati 15 odsto više potiska nego raketa Saturn V korištena za misiju Apollo, a ta dodatna snaga će osim putovanja astronauta omogućiti i utovar toliko opreme i tereta da posada može ostati dugo u svemiru.

Kapsula za posadu pod nazivom Orion je mnogo prostranija, široka je pet metara, odnosno šira za metar od istorijskih komandnih modula iz šezdesetih i sedamdesetih.

Prvi let s posadom se očekuj 2024. godine u sklopu misije Artemis 2, dok je prvo slijetanje na Mjesec planirano 2025. godine u misiji Artemis 3.

NASA je obećala da će tokom treće misije prva žena kročiti na lunarnu površinu.

Kada SLS stigne na lansirnu rampu, inžinjeri imaju nešto više od sedmicu i po da ga pripreme za let. Tri su prilike za lansiranje SLS-a, a prva je 29. august. Ako tehnički problemi i vrijeme to ne dozvole, naredni datum je 2. septembar , a potom 6. septembar.

Cilj misije je da Orion pređe put oko Mjeseca te da se spusti u Pacifik kod Kalifornije. Prioritet je testirati toplotni štit kapsule koja mora preživjeti ulazak u atmosferu. Ključni partner NASA-e je Evropska svemirska agencija.

Pored NASA-e, kompanija SpaceX priprema još veću raketu Starship koja će se moći koristiti više puta te koja će biti znatno jeftinija za misije. Ona će se povezivati s Orionom i koristiti za putovanja na Mjesec.

(Nezavisne)