VEČERAS SE SPREMA METEORSKI PLjUSAK „PERSEIDA“. :: Semberija INFO ::

 

VEČERAS SE SPREMA METEORSKI PLjUSAK „PERSEIDA“.


Ponekad se meteori pojavljuju u grupama poznatim kao meteorske kiše. Pošto se svi meteori koji formiraju meteorsku kišu kreću paralelnom putanjom i istom brzinom, posmatraju na Zemlji, može se učiniti da potiču iz jedne tačke na nebu.

Ova tačka je poznata kao radijant. Po dogovoru, meteorske kiše, posebno one redovne, koje se pojavljuju svake godine, dobile su ime po sazvežđu u kome se nalazi radijant, a ovog meseca, prisustvovaćemo kiši meteora poznatih kao Perseide, čiji se maksimum očekuje oko 12. avgusta.

"Prognozira se prosečna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uslovi za opažanje će biti nešto lošiji jer će nam mesečeva svetlost smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa. Najbolje vreme za gledanje će biti od ponoći do zore kada nam sazvežđe Persej bude visoko na nebu", naveli su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Ako prognoza nije najpovoljnija, najbolje je kišu meteora posmatrati pre samog maksimuma, jer je veća verovatnoća da vidite lepše meteore, dok se njihov broj nakon maksimuma znatno smanjuje. Doduše , iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ ukazuju i na svetlosno i atmosfersko zagađenje koje umnogome otežava posmatranje takvih prizora.
„Svetlosno zagađenje znači da u Beogradu blešti od veštačkih izvora svetlosti, a naravno tu je i atmosfersko zagađenje, puno smoga. Preporučujemo gledaocima da uvek takve svari posmatraju van urbanih sredina, van svetlosnog i atmosferskog zagađenja gde je tamno i čisto nebo“, rekao je za RTS Jovan Aleksić iz Astronomskog društva.

Evo još nekih saveta.

Uputstvo za posmatranje

Bil Kuk iz NASA-e je pre nekoliko godina za portal Live Science dao nekoliko saveta kako uhvatiti i snimiti najbolji pogled na bajkovite prizore koje nam nebo sprema.

1 . Pobegnite od svetala grada što je dalje moguće. Pronađite mirno, mračno mesto, idealno negde u prirodi.

2 . Dajte očima otprilike pola sata da se priviknu na mračno nebo. Nemojte očekivati da ćete izaći iz kuće i odmah videti Perseide.

3 . Najbolje vrijeme za promatranje je nakon dva ujutro.

4 . Zaboravite teleskope, dvoglede i slične stvari. Večeras želite da vidite celo noćno nebo, ne želite nešto što će vam ograničavati pogled.

5 . Ako želite da fotografišete, postavite fotoaparat na tronožac. Snimajte duge ekspozicije, od nekoliko sekundi do minute, ali ne više od toga jer biste mogli uhvatiti rotaciju zvezda zbog čega se neće videti"repovi" Perseida.

(Nova)