XIAOMI ČEKA DOZVOLU - KADA STIŽU AUTOMOBILI? :: Semberija INFO ::

 

XIAOMI ČEKA DOZVOLU - KADA STIŽU AUTOMOBILI?


Foto: Ilustracija
Kompanija Xiaomi suočava se sa problemima u vezi sa dobijanjem dozvole kineskih regulatora za proizvodnju električnih vozila (EV), projekat u koji tehnološki gigant ulaže 10 milijardi dolara.

Rukovodioci kompanije sa sjedištem u Pekingu mjesecima su bezuspješno vodili pregovore o licenciranju sa predstavnicima kineske Nacionalne komisije za reformu i razvoj, navode dobro obavešteni izvori.

Xiaomi je jedna od firmi koje se u posljednje vrijeme priključuju kineskom EV sektoru, u kome se nalaze i već dobro poznate rivalske kompanije kao što su BYD i Nio, piše Bloomberg.

Milijarder Lej Đun, suosnivač firme poznate po proizvodnji mobilnih telefona, naveo je da se nada da će se stručnost kompanije kada su u pitanju povezane tehnologije i stvaranje zajednice lojalnih klijenata pokazati na delu i kada je u pitanju najveće tržište električnih automobila na svijetu.

Međutim, što se više odlaže dobijanje licence, to konkurentske kompanije imaju veću prednost.
Proizvođač pametnih telefona i elektronike u potrazi je za novim sferama poslovanja koje bi mu donijele rast nakon pada profita koji je zabilježio u prvom kvartalu.

Dok se rukovodioci nadaju zelenom svjetlu za projekat proizvodnje EV, drugi su zabrinuti da bi ovaj proces mogao da uspori realizaciju drugih planova firme, naveo je jedan od neimenovanih izvora. Kompanija Xiaomi je podružnicu za proizvodnju EV priključila svom poslovanju u septembru 2021. godine, kada je i pokrenula proces dobijanja dozvole.

(B92)