KAKO SE ZAŠTITITI I NEUTRALISATI POSLjEDICE UBODA KOMARCA :: Semberija INFO ::

 

KAKO SE ZAŠTITITI I NEUTRALISATI POSLjEDICE UBODA KOMARCA


Foto: Ilustracija
Većina nas se veseli toplom vremenu i godišnjim odmorima. No, komarci koji dolaze s toplim vremenom nerijetko izazivaju velike smetnje, a njihovi ubodi nelagodu i svrbež. Ono što mnogi ne znaju jeste da samo ženka komarca može da ubode, a oteklina nastaje onda kada komarac ispusti svoju slinu ispod površine kože čovjeka.

Naime, slina komarca sadrži određene bjelančevine koje su našem imunološkom sistemu potpuno strane supstance te upravo zbog toga reaguje u obliku obrane organizma od štetnih posljedica.

Zato dolazi do nastanka otekline na mjestu uboda koja izaziva svrbež, a to je najbolji način kojim se tijelo može odbraniti od komarca.

Ubod tigrastog komarca najčešće rezultira puno većim oteklinama od uboda običnog komarca, no one uglavnom prolaze nakon nekoliko dana. Drugim riječima, kada je u pitanju ubod komarca, alergija je normalna pojava kod većine ljudi. Međutim, kod nekih je reakcija snažnija pa nastane oteklina, a kod nekih se skoro ne vidi.
Osim različitih krema i sprejova protiv komaraca, mnogi stručnjaci savjetuju za ubod komarca prirodni lijek kao što su limun, med, bijeli luk te mnogi drugi prirodni načini liječenja uboda komaraca.

Soda bikarbona

Ono što već sigurno znate jeste da soda bikarbona ima zaista široku primjenu, pa smo je svrstali u najbolje kućne lijekove za ubode komaraca. Jednostavno u malu posudu dodajte supenu kašiku sode bikarbone, a zatim postepeno dolijevajte vodu dok ne dobijete čvrstu smjesu. Nanesite na zahvaćeno područje, ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Sirće

Sirće će na ubode komaraca djelovati tako da će smanjiti oticanje i svrbež. Natopite vatu sirćetom, a zatim postavite na zahvaćeno područje. Vatu možete zalijepiti i flasterom te ostaviti da djeluje desetak minuta. Sirće takođe možete pomiješati s kukuruznim brašnom te tako dobiti čvrstu smjesu koju možete nanijeti na mjesto ugriza komarca, a zatim nakon desetak minuta isprati toplom vodom.
Led
Led je odličan izbor za uklanjanje neugodnog osjećaja svrbeža, a posebno je koristan kada su u pitanju otekline uzrokovane ubodom komarca. Jednostavno uzmite jednu kockicu leda, zamotajte u običnu tanku krpu i stavite na mjesto uboda komarca.

Med

Med takođe može olakšati svrbež i nelagodu na mjestu uboda komarca. Naime, med posjeduje antimikrobna svojstva koja će brzo spriječiti infekciju, a pritom smanjiti svrbež i peckanje na mjestu uboda. Primjena je takođe vrlo jednostavna. Malo meda nanesite na mjesto uboda, ostavite nekoliko minuta da djeluje, a potom isperite toplom vodom.

Proizvodi iz kupatila

Naši ormarići u kupatilu su nerijetko natrpani raznim proizvodima, a neki od njih vam mogu pomoći i kod uboda komaraca. Na primjer, aspirin možete rastopiti u malo vode i smjesu utrljati na ugriz. Ako ste alergični na aspirin, možete ga zamijeniti pastom za zube koja će isušiti ugriz komarca i tako smanjiti osjećaj svrbeža. Poslužiće i bebi-puder koji možete nanijeti na ugriz, a poslije ga ne morate ispirati.

Eterična ulja

Eterična ulja lavande i čajevca mogu ublažiti osjećaj nelagode i svrbeža. Eterično ulje lavande primijenite direktno na ubod, a eterično ulje čajevca dodajte kao oblog s vodom, a zatim nanesite i na mjesto uboda.

Biljni lijekovi

Brojni su biljni lijekovi koji vam mogu pomoći kod uboda komaraca, a neke od njih sigurno već imate kod kuće. Za ublažavanje svrbeža možete utrljati aloe veru, bosiljak, limun, unutrašnjost kore banane, luk ili sirov krompir. (krenizdravo.dnevnik.hr)

Ubodi komarca kod djece

Komarci posebno vole napadati djecu koja takođe mogu različito reagovati na ubod komarca. Naime, djeca su posebno osjetljiva zato što kod njih ubod komarca može izazvati snažniju alergijsku reakciju u obliku velikih plikova i oteklina. U takvim situacijama je najbolje koristiti ulje lavande ili čajevca za smirenje kože, a takođe bi bilo dobro staviti kockicu leda na mjesto uboda kako bi se spriječio svrbež. Nadalje, djecu je najbolje zaštititi prevencijom uboda komarca na način da im je tijelo maksimalno prekriveno odjećom. Takođe, postavljanje mrežica protiv komaraca na prozore može biti efikasna metoda sprečavanja uboda komarca. Ako to nije moguće, preporučuje se zatvaranje prozora tokom noći te korištenje ventilatora kako bi se rashladila prostorija. Naime, komarci su slabi letači i teško mogu opstati u blizini ventilatora.