KREIRAN SOFTVER KOJI "UČI" KAO TROMJESEČNO DIJETE :: Semberija INFO ::

 

KREIRAN SOFTVER KOJI "UČI" KAO TROMJESEČNO DIJETE


Foto
Tim naučnika kreirao je softver baziran na principu vještačke inteligencije (AI) po uzoru na dečji mozak, koji ima mogućnost "učenja i razmišljanja" na isti način kao tromjesječno dijete, prenijeli su američki mediji.

Program za učenje baziran na principu vještačke inteligencije, nazvan "Plato", u stanju je da razumije stvarnost i zakone koji vladaju, kao što je recimo zakon gravitacije, na isti način na koji to razumije tromjesečno dijete.

Zanimljivo je da su se naučnici vodili time da kod softvera razviju mogućnost razumijevanja fizike na intuitivnom nivou, nalik bebama koje vrlo brzo dolaze do saznanja da će bačena loptica pasti na pod.

Čitav ovaj eksperiment se bazirao na tome da "Plato" bude obučen da razvrsta video snimke na kojima su bile prikazane različite situacije kretanja bačenih loptica, kako realne, tako i nemoguće situacije gdje zakoni fizike nisu važili.

Reakcije "iznenađenja" koje je "Plato" prikazivao bile su vrlo približe reakcijama beba, te su određeni zakoni "naučeni" za svega 28 sati.

Naučnici su istakli da je ovo je veliki napredak u daljim izučavanjima polja veštačke inteligencije.

Ovim napretkom, oni idu korak dalje, nakon uspješnih obučavanja za izvršavanje specifičnih zahteva, došlo se do saznanja kako pristupiti učenju po principu generalizacije što će otvoriti mnoga nova polja.

Vještačka inteligencija predstavlja jednu od najmisterioznijih oblasti na polju računarskih sistema. Cilj stvaranja tzv. vještačke inteligencije predstavlja težnju naučnika da stvore programe (softvere) koji će imati princip funkcionisanja sličan ljudskom principu razmišljanja.

(Tanjug)