KUĆA IZGRAĐENA OD NOVINSKOG PAPIRA :: Semberija INFO ::

 

KUĆA IZGRAĐENA OD NOVINSKOG PAPIRA


Vjerovali ili ne ali u SAD postoji kuća koja je u potpunosti izgrađena od novinskog papira - papirna kuća! U malom gradiću Rokportu, u Masačusetsu, postoji jednospratna crvena kuća koja izgleda kao obična"drvena brvnara", ali je to zapravo kuća od papira.

Kuća od papira koaj se nalazi u ulici Pigeon Hill počela je s gradnjom 1922. godine kada je Elis Stenman, mašinski inženjer, počeo da gradi mali ljetnikovac. Počeo je kao i svaki drugi dom, sa drvenim okvirom, krovom od šindre i podovima, ali kada su u pitanju zidovi, Stenman je imao drugačije ideje.

Zidovi kuće od papira se sastoje od slojevima starih novina, slijepljenih jedno uz drugo debljine oko 2,5 centimetra, a zatim dovršenih lijepim slojem laka. Sve u kući od papira je takođe napravljeno od papira.

Stenman je napravio stolice, stolove, police za knjige, pa čak i zavjese i sat od stranica novina i časopisa. Samo je klavir napravljen od drveta i prekriven papirom da bi se održala uniformnost, a kamin je napravljen od cigle, naravno, iz očiglednih razloga.

Niko nije siguran šta je motivisalo Stenmana da koristi novine. Njegovi potomci pretpostavljaju da je želio da isproba jeftin i lako dostupan izolacioni materijal u vrijeme depresije. Čak je i lijepak domaće proizvodnje, od brašna, vode i kore jabuke.

Stenman je takođe možda eksperimentisao u reciklaži, ili je možda jednostavno volio papir. Na kraju krajeva, on je dizajnirao mašine koje prave spajalice. Prvobitno je planirao da spoljne zidove pokrije pločom, ali je papir preživio prvu zimu tako dobro da je odlučio da dodatna zaštita nije potrebna.

Stenman je završio kuću za samo dvije godine, i živio u njoj do 1930. godine , ali je nastavio svoje eksperimente u reciklaži papira. Za dvadeset godina koje je Stenmans proveo gradeći kuću i njen brojni namještaj, koristio je oko 100.000 novina.

Poslije skoro devedeset godina, gornji slojevi zidova polako počinju da se ljušte, otkrivajući fragmente članaka i reklama iz prošlosti koje posjetioci rado čitaju.

Kako vrijeme bude prolazilo, sve više zidova će se oljuštiti, otkrivajući stare prodavnice vijesti.

Nakon Stenmanove smrti 1942. godine , kuća je pretvorena u muzej.

(Nezavisne)