PET ZEMALjA U EVROPI KOJE NEMAJU AERODROM :: Semberija INFO ::

 

PET ZEMALjA U EVROPI KOJE NEMAJU AERODROM


Neke manje zemlje nemaju aerodrome, a mi izdvajamo pet država u Evropi koje ne mogu da se pohvale pistom sa koje polijeću i na koju slijeću avioni.

1. Vatikan
Najmanja je država na svijetu s površinom od 0,44 kilometara kvadratnih. Nema svoj aerodorm, jer se nalazi unutar Rima koji ima dva međunarodna aerdoroma..

2. San Marino
Još jedna država koja nema aerodrom, a ne okružuje je urbani grad, kao što je slučaj kod Vatikana. Bez obzira, aerodorm "Federico Fellini" udaljen je samo 15 kilometara.

3. Monako
S jedne strane Francuska, a s druge Sredozemno more, Monako je druga najmanja država na svijetu. Ljudi avionom obično slijeću na aerodrom u Nici na Azurnoj obali u Francuskoj.

4. Lihtenštajn
Mala država nalazi se na granici Austrije i Njemačke. Najbliži aerodorm je u Švajcarskoj, St. Gallen-Altenrhein. Ova zemlja ima najviši BDP po glavi stanovnika te se može pohvaliti da je među onima koje imaju najmanji javni dug.

5. Andora
Mala država između Francuske i Španije smeštena je na Pirinejima. Glavni grad je Andora la Velja, koji je ujedno i najviši glavni grad u Evropi. U razmaku od tri sata postoji pet aerodorma u Španiji i Francuskoj.

(b92)