ZAŠTO POSJETITI BEOGRAD? :: Semberija INFO ::

 

ZAŠTO POSJETITI BEOGRAD?


Foto
Ako je Njujork grad koji nikada ne spava, Pariz grad svjetlosti i romanse, a Rim grad vječnosti, onda je Beograd grad noćnog života.
 
Beograd je tokom godina stekao titulu prestižne turističke destinacije, zahvaljujući klupskim žurkama, značajnim istorijskim znamenitostima, kao i čuvenom boemskom uživanju. On je danas muzej prošlosti, uporište svih kultura i tradicija koje su se otisnule u arhitekturu, gastronomiju i stil života.
 
Ukoliko planirate da posjetite Beograd u skroije vrijeme i lično okusite njegove draži, u narednim redovima smo za vas izdvojili spisak svih najbitnijih lokacija koja se moraju naći na vašem radaru.

#1 Beogradski noćni klubovi - provod koji morate doživjeti makar jednom

Vjerovatno ste čuli za nezaboravne noćne žurke koji morate posjetiti ukoliko se ikada nađete u srpskoj prijestonici, ali da li ste znali da se Beograd nalazi na trećem mjestu najboljih gradova za noćni provod?
 
Prema skorašnjim istraživanju, koje je sprovedeno pomoću podataka iz aplikacija za putovanja “OpenStreetMap” i “TripAdvisor”, u ovom gradu se kafići, restorani i klubovi najkasnije zatvaraju - odmah nakon Atine i Kaira.
 
Prijatna atmosfera, moderan ambijent, unikatna muzika i nesvakidašnji delikatesi su samo neki od razloga zašto je ovaj grad lider u organizovanju spektakularnog provoda.
 
Spalvovi, kao što je splav Pristan, se nerijetko izdvajaju od strane turista kao autentični ambijenti za organizovanje veselja, te se obavezno preporučuje da posetite makar nekoliko njih.
 
Bilo da ste ljubitelj tehno muzike, hip-hop-a, džeza, roka, domaćeg ili stranog popa, u Beogradskim klubovima ćete definitivno pronaći mjesto koje odgovara Vašem afinititetu.

#2 Kulturne znamenitosti Beograda - spoznajte duh srpske prijestonice

Kulturne znamenitosti su dragocijeni uvid u istoriju jednog grada, te svakako preporučujemo da ih obiđete što više kako biste zaista spoznali duh grada. Kako bismo vam olakšali posao, za vas smo izlistali neke znamenitosti koje definitivno morate posjetiti:

Hram Svetog Save

Hram Svetog Save važi za jednu od najprepoznatljivijih turističkih tačaka u Beogradu, kao i najveću pravoslavnu crkvu u Srbiji i ovoj regiji Evrope. Zahvaljujući istorijskom nasljeđu i impresivnoj arhitektonskoj izradi, ova institucija nerijetko dobija epitete “najljepša” i “grandiozna”.



Beogradska tvrđava i Kalemegdanski park

Ovo su idealni primjeri burne istorije grada. Naime, ovo utvrđenje korijene vuče iz doba Rimljana, a koncipirana je iz Gornjeg grada (sav prostor na kopnu), kao i Donjeg grada ( do obale ušća Save i Dunava, tj. Zapadno predgrađe kralja Milutina i Despotovo predgrađe ka istoku).

Stari dvor

Stari dvor predstavlja palatu dinastije Obrenović, sagrađenu u periodu izmeću 1882. i 1884. godine, i lociranu na uglu Kralja Milana i Bulevara Kralja Aleksandra. Ona obuhvata i zelenu površnu ili nekadašnju dvorsku baštu, Pionirski park. Prostor između Pionirskog parka i Ulice kralja Milana nosi naziv “Andrićev venac” u čast famoznog književnika i nobelovca, Ive Andrića.

#3 Skadarlija - ulica boema i žive muzike

Vaše putovanje ne može da ne bude obilježeno posjetom najvažnije četvrti u gradu, Skadarlije, a u skladu sa tim i najvažnije ulice - Skadarske ulice.
 
Ova ulica, dužine oko 500 metara, se nalazi u samom srcu grada i poznata je po svom autentičnom izgledu i pozamašnom broju tradicionalnih restorana i kafana. Popločana kaldrmom, još u periodu Turaka, Skadarska ulica predstavlja gotovo glavnu turističku atrakciju.
 
U tradicionalnim kafanam ćete imati priliku da degustirate domaću rakiju, koja se obično služi u staklenim čokančićima, na stolovima od rezbarenog drveta koji su prekriveni karakterističnim kariranim stoljnacima.
 
Ovdje dominiraju stare i tradicionalne kafanske pjesme i pozitivna atmosfera. Uz njih se uvijek preporučuje da isprobate neke od srpskih delikatesa, poput domaće dimljene šunke ili kobasice.

#Muzeji u Beogradu - institucije koje vrijedi posjetiti

Muzeji su jedinstveni prizor kulture jednog grada, a Beograd nudi širok spektar zanimljivosti. Možete posjetiti Narodni muzej, koji je ujedno i najstarija ustanova ovog tipa u cijeloj Srbiji, a datira još iz 1884. godine. U sklopu njega se nalaze 4 stalne postavke, a to su praistorija, antika, srednji vijek i novi vijek.
 
Pored njega, možete posjetiti i Muzej iluzije koji je koncipiran od 70 eksponata koji daju važan uvid u funkcionisanje ljudksog mozga i psihe, ali i koji su ujedno izvor nepresušne zabave. Ono što obavezno morate vidjeti prilikom posjete Muzeja iluzije su Obrnuta soba, Klon, Vortex tunel, Šuplje lice i Varljivi štap.
 
Etnografski muzej je takođe topla preporuka - osnovan je 1901. godine, izdvajanjem Etnografskog odjeljenja iz okvira Narodnog muzeja. Zahvaljujući zanimljivim eksponatima i fantastičnim postavkama, ovaj muzej daje uvid u istinsku kulturu Beograda, ali i cjelokupne Srbije. Prema riječima mnogih turista, ovo je možda njabolji način da osjetite duh grada Beograda.
 
Nadamo se da vam je ovaj teskt bio korisan, koliko i inspirativan, te da ćete se i sami odvažiti da posjetite ovaj veličanstveni grad, spoznate njegovu kulturu i okusite njegove kulinarske đakonije.