DA LI ĆE NOVI IPHONE STIĆI NA VRIJEME? :: Semberija INFO ::

 

DA LI ĆE NOVI IPHONE STIĆI NA VRIJEME?


Foto: Ilustracija
Početkom jeseni prošle godine Apple je predstavio iPhone 13 seriju. Ona je stigla po planu i tradiciji, što nije bio slučaj sa iPhone 12 serijom, koja je kasnila. Predstojeća iPhone 14 serija vjerovatno neće kasniti, odnosno neće kasniti njeno predstavljanje, ali da li će kasniti isporuke?

iPhone 14 serija imaće četiri člana - iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max i potpuno novi iPhone 14 Max. Kada kažemo potpuno novi, mislimo na to da ovaj telefon nema prethodnika. Prethodne dvije godine Apple je predstavio iPhone 12 mini i iPhone 13 mini, ali očigledno je da je prodaja ovih telefona daleko ispod očekivanja.

Sugeriše se da će iPhone 14 Max biti dostupan u dimenzijama iPhonea 14 Pro, ali sa specifikacijama običnog iPhonea 14. Loše vijesti sada stižu iz Kine kada je u pitanju ovaj telefon. Prema izvještaju Nikkei Asia, proizvodnja iPhone 14 Max modela je kasnila zbog lokdauna u Šangaju, gdje se proizvodi ovaj telefon.
Apple je navodno zatražio od proizvođača da ubrzaju proces proizvodnje novih iPhonea, kako bi nadoknadili izgubljeno vrijeme zbog zaključavanja. I dok su vlasti počele da popuštaju mjere, poremećaj lanca snabdijevanja i dalje traje.

Prema izvještaju, sva četiri modela iPhone 14 serije trenutno su u fazi inženjerske verifikacije (EVT). U ovoj fazi, dobavljači dovršavaju sve dijelove i procese, pre nego što započnu masovnu proizvodnju novih iPhonea i takođe računaju troškove proizvodnje.

Međutim, zbog lokdauna u Šangaju, jedan model iPhone 14 serije navodno kasni oko tri nedjelje. Džef Pu tvrdi da se radi o iPhoneu 14 Max, koji će svakako biti najzanimljiviji na predstavljanju, s obzirom na to da se radi o novom modelu.

Nadamo se da će dobavljači ipak uspjeti da nadoknade izgubljeno vrijeme, kako bi kupci mogli da naruče svoj iPhone 14 Max nedugo nakon predstavljanja, bez dugog čekanja.

(B92)