Dogodilo se na današnji datum - 1. maj :: Semberija INFO ::

 

Dogodilo se na današnji datum - 1. maj


1707. Stupio na snagu Zakon o Uniji kojom su se kraljevine Škotska i Engleska ujedinile u Veliku Britaniju.

1819. U Francuskoj uvedena sloboda štampe.

1858. Crnogorci na Grahovu potukli znatno jače turske trupe. Poslije te pobjede 1860. je, uz podršku Francuske, međunarodna komisija odredila granice između Otomanskog carstva i Crne Gore, kojoj su pripojeni Grahovo, Rudine, Nikšićka župa i Gornji Vasojevići, čime je ona faktički priznata kao suverena država.

1873. Škotski ljekar, misionar i istraživač Afrike Dejvid Livingston, koji je otkrio Viktorijine vodopade, pronađen je mrtav u mjestu Čitambo u sadašnjoj Zambiji.

1886. U Čikagu 40.000 radnika stupilo u štrajk, zahtijevajući bolje uslove rada, izražene u paroli tri osmice - po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja. U sukobu s policijom ubijeno je šest i ranjeno oko 50 radnika. Od 1889. ovaj dan se slavi kao Međunarodni praznik rada.

1904. Umro češki kompozitor Antonjin Dvoržak.

1925. Kipar proglašen britanskom kolonijom. Velika Britanija je okupirala to mediteransko ostrvo odlukom Berlinskog kongresa 1878. godine.

1939. Rođena je američka autorica i folk pjevačica Džudi Kolins, poznata po nevjerovatnoj čistoći soprana, eklektičnom ukusu svog muzičkog izričaja i socijalnom aktivizmu, dobitnica Gremija za najbolju folk izvedbu, a bila je i nominirana za Oskara.

1945. Jedinice Četvrte armije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije su u Drugom svjetskom ratu izbile na rijeku Soču i zauzele Trst, Goricu i Tržič.

1947. U Bosanskoj Krupi rođen je bosanskohercegovački književnik i glumac Enes Kišević.

1960. Na teritoriji Sovjetskog Saveza oboren je američki špijunski avion “U-2”. Pilot Frensis Pauers, koji se spasao iskakanjem, zarobljen je i u februaru 1962. razmijenjen za jednog sovjetskog špijuna.

1978. Japanski istraživač Naomi Jemura postao je prvi čovjek koji je sam stigao na Sjeverni pol, prešavši 950 kilometara na sankama s psećom zapregom.

1982. U Poljskoj 50.000 pristalica Solidarnosti demonstriralo protiv vojne vlasti. Ratno stanje u zemlji uvedeno je 13. decembra 1981. godine kada je general Vojćeh Jaruzelski suspendovao civilne vlasti.

1993. U atentatu u Kolombu tokom prvomajske proslave ubijen predsjednik Šri Lanke Ranasinje Premadasu.

1995. Artiljerijskim napadom na Pakrac počela ofanziva hrvatskih snaga na zapadnu Slavoniju pod nazivom Bljesak. Nekoliko dana kasnije, hrvatske snage oslobodile su cijelo područje, a desetine hiljada hrvatskih Srba izbjegle su u BiH i Srbiju.

1997. Laburistička partija Tonija Blera pobijedila na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji nakon 18 godina vladavine konzervativaca.

2001. Makedonci u Bitolju spalili i kamenovali oko 40 kuća, firmi i prodavnica čiji su vlasnici Albanci u znak odmazde zbog pogibije osam pripadnika makedonskih snaga bezbjednosti u napadu albanskih terorista kod tetovskog sela Vojce.

2003. U zemljotresu u Turskoj poginulo 176 osoba, među kojima i 25 đaka tokom spavanja u internatu koji se srušio.

2003. Američki predsjednik objavio kraj rata u Iraku, ali oružje za masovno uništenje, koje je navedeno kao formalni razlog za napad američko-britanske koalicije, nikada nije pronađeno.

2004. U Briselu su podignute zastave deset novih država članica Evropske unije, čime se broj zemalja koje čine tu integraciju popeo sa 250 na 450 miliona stanovnika. Punopravne članice EU zvanično su postale: Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka, Slovenija, Kipar, Malta, Estonija, Letonija i Litvanija. To je najveće proširenje EU od osnivanja 1957. godine.

2011. U NATO bombardovanju kuće libijskog vođe Muamera Gadafija koji tom prilikom nije povrijeđen, poginuli su njegov najmlađi sin Saif al-Arab i njegovo troje djece.

2011. Poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt XVI je na trgu Svetog Petra u Rimu pred više od milion ljudi proglasio za blaženog svog prethodnika Jovana Pavla Drugog.

2017. Palestinski islamski pokret Hamas promijenio je svoj program, prihvativši da država Palestina bude ograničena na granice iz 1967. godine i insistirajući na političkom, nereligioznom karakteru svog sukoba s Izraelom.

​Oslobođenje