Život na Zemlju možda došao iz svemira, na meteoritima otkriveno svih pet baza nukleinskih kiselina :: Semberija INFO ::

 

Život na Zemlju možda došao iz svemira, na meteoritima otkriveno svih pet baza nukleinskih kiselina


Ključni gradivni elementi DNK i RNK, koje u prethodnim ispitivanjima meteorita naučnici nisu uspijevali da otkriju, sada su konačno identifikovani, što ukazuje na to da život na Zemlji možda zaista vodi porijeklo iz dalekog svemira.


DNK je sačinjen od četiri glavne baze – adenina (A), citozina (C), guanina (G) i timina (T). Njen sestrinski makromolekul RNK takođe u sebi ima adenin, citozin i guanin, ali umjesto timina sadrži uracil (U).

Naučnici dugo spekulišu da su ove baze mogle na Zemlju da budu donijete preko meteorita i brojna istraživanja su baš to provjeravala, ali do sada su samo utvrdili prisustvo adenina i guanina, ali ne i citozina, timina i uracila.

Baze nukleinskih kiselina dijele se u purine i piramidine. Baze ranije otkrivene u meteoritima bile su purini. One koje su nedostajale sve do sada su piramidini, koje su manje strukture.

Sada su naučnici u ostacima meteorita konačno otkrili sve piramidine i purine koji čine DNK i RNK.

„Prisustvo pet glavnih baza nukleinskih kiselina u meteoritima mogle su da doprinesu pojavi genetskih funkcija prije nego što se život javio u ranim danima Zemlje“, ističe Jasuhiro Oba, astrohemičar na Univerzitetu na japanskom ostrvu Hokaido.

Stručnjaci su koristili najsavremenije analitičke tehnike originalno dizajnirane za genetičko i farmaceutsko ispitivanje i otkrivanje najmanjih količina baza nukleinskih kiselina.

Oba navodi da su one najmanje 10 do 100 puta osjetljivije nego prethodni metodi korišćeni u pokušajima otkrivanja piramidina u meteoritima, prenosi RTS.


​RTS / Glas Srpske