„NAJMRŠAVIJI“ OBLAKODER NA SVETU ZAVRŠEN U NjUJORKU :: Semberija INFO ::

 

„NAJMRŠAVIJI“ OBLAKODER NA SVETU ZAVRŠEN U NjUJORKU


Panorama Menhetna dobila je još jedno obeležje – Stajnvej toranj, koji ima odnos visine i širine 24:1 što ga čini „najmršavijim“ oblakoderom na svetu.

Novi neboder visok je 435 metara što ga takođe čini jednim od najviših na zapadnoj hemisferi, odmah iza Svetskog trgovinskog centra 1 (541 metar) i Sentral park tornja (472 metra).

U 84 sprata novog oblakodera, između ostalog, smešteno je 60 luskuznih apartmana, čije se cene kreću od 7,75 miliona dolara za studijski apartman do 66 miliona za penthaus.

Prvih pet spratova rezervisani su za prodajne jedinice luksuznih brendova, ali i za prostore za rekreaciju, uključujući tu i olimpijski bazen, fitnes centar i trpezarijski prostor sa separeima.
 

Građevinu je dizajnirala njujorška arhitektonska firma "SHoP Architects", a građevinske radove izvele su kompanije "JDS Development", "Property Markets Group" i "Spruce Capital Partners".

Gradnja „najmršavijeg“ oblakodera na planeti započeta je 2013. godine.

Greg Paskareli, direktor "SHoP Architects", nazvao je Stejnvej toranj „projektom izuzetnih proporcija i epske grandioznosti“.
 
(RTS)