BIH PONOVO PRIVLAČI TURISTE IZ ARAPSKIH ZEMALjA :: Semberija INFO ::

 

BIH PONOVO PRIVLAČI TURISTE IZ ARAPSKIH ZEMALjA


Foto
DUBAI - USAID Projekt razvoja održivog turizma u BiH (Turizam) i Privredna komora Federacije BiH, u suradnji s Flydubaijem i Flynasom, te u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo (Visit Sarajevo), organizirali su proteklih nekoliko dana roadshow u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji.

Ovaj prvi B2B roadshow u dvije zemlje na tržištu Zaljeva ima za cilj razvoj i rast prodajne mreže Bosne i Hercegovine na tim tržištima putem izravnog poslovanja (B2B) s turističkim operatorima i putničkim agencijama sa sjedištem u UAE i Saudijskoj Arabiji. Roadshow je obuhvatio ​​prezentacije Bosne i Hercegovine kao atraktivne i privlačne destinacije.

Putnici iz ovog dijela svijeta, smatraju se među najvećim potrošačima s produženim boravkom i visokim procentom ponovnog posjeta turističkim odredištima. Do sada, UAE i Saudijska Arabija bili su među deset glavnih tržišta za bh. turizam. U 2019. godini u BiH je došlo ukupno 98.000 posjetitelja iz ove dvije zemlje, s prosječnim trajanjem boravka od tri noći. U 2021. dolasci iz UAE i Saudijske Arabije činili su 8,5% ukupnih dolazaka turista u BiH, a državljani UAE su drugi najbrojniji posjetitelji s 49.000 dolazaka, što je povećanje od 53% u odnosu na 2019. godinu. Također, bh. dijaspora u UAE i Saudijskoj Arabiji ogroman je neiskorišteni potencijal za BiH.  

Kako se globalna odredišta ponovo otvaraju, konkurencija za ovo unosno tržište će se povećati. Turistička industrija BiH treba proaktivno razvijati strategije i taktike za održavanje i rast potražnje u narednim godinama. Razvijanje kanala izravne prodaje i širenje prodaje mreže putem roadshowa, poput ovog u zaljevskim zemljama ključni su za postizanje ovog cilja.

(Nezavisne)