SRPSKA ZASTAVA PROGLAŠENA NAJLjEPŠOM NA SVIJETU :: Semberija INFO ::

 

SRPSKA ZASTAVA PROGLAŠENA NAJLjEPŠOM NA SVIJETU


Foto
U anketi na sajtu "Ranker" u kojoj je učestvovalo više od milion ljudi, srpska zastava proglašena je najlepšom na svetu. Na rang-listi od pedeset najlepših, srpska zastava našla se na prvom mestu, prenosi RTS

Đakon Hadži Nenad Jovanović, jedan od naših najboljih heraldičara, istakao je da se prva zastava koja se pominje u nekim istorijskim izvorima u vezi sa Srbijom i srpskim vladarima, pominje u vreme prvog srpskog krunisanja kralja Zete Mihajla Vojislavljevića, koji je dobio krunu od rimskog pape Grgura Sedmog.

- Uz krunu, kralj Zete dobio je i zastavu za koju se kaže da je zastava svetog Petra. To je prva zastava koja bi se mogla povezati sa Srbijom - istakao je đakon Hadži Nenad Jovanović.

Ističe da uslovno rečeno, apokrifni grbovi Nemanjića imaju dvoglavog orla. Oni su imali pravo da na svojoj vladarskoj odeždi nose dvoglavog orla, u različitim bojama, prema hijerarhiji.

- Dvoglavi orao se dokumentovano našao na vladarskom srpskom grbu tek od vremena Despota Stefana Lazarevića, prvog gradonačelnika Beograda, koji je Beograd učinio prestonicom Srbije. Na jednom od njegovih novčića na štitu je dvoglavi orao. Koristio se i pre toga, ali je ovo bio prvi put da se on u heraldički ispravnom smislu upotrebljava kao grb Srbije - istakao je đakon Hadži Nenad Jovanović i dodao:

- Zastava ima simboliku koju joj čovek pripiše. Ja kao pravoslavac u njoj želim da vidim duhovnu simboliku. Crvena boja u pravoslavnoj ikonografiji je božanska boja, plava boja je ljudska boja, boja ljudske prirode Hristove, a bela boja simboliše čistotu, etičku i moralnu. Naš barjak je bogočovečanski barjak. Poreklo boja na zastavi je teško dokučiti, jer se one nalaze na zastavama većine svetskih država.

U vreme Sretenjskog ustava imala isti raspored boja kao današnja zastava Hrvatske
On je naveo da je prva srpska ustavno regulisana zastava imala raspored boja koji je bio isti kao što je na današnjoj zastavi Republike Hrvatske, crveno, bela i plava. To je bilo po Sretenjskom ustavu, a kasnije se raspored boja promenio.

Posle Dugog svetskog rata nova Jugoslavija na zastavi imala je petokraku, za kojom su i danas neki nostalgični.
- Ta zastava je sudska nacionalna trobojka i u to vreme su istu zastavu imale i Srbija i Crna Gora. U Srbiji je potokraka uklonjena 1992. godine. Od 2004. godine vraćamo zastavu sa dvoglavim orlom. Ona je ikonografska predstava simfonije, crkve i države, dve glave koje se nalaze na telu jednog organizma. Crkva i država – patrijarh i kralj, Sveti Sava i Stefan Prvovenčani koji zajedno rade na dobrobiti naroda srpskog - zaključio je đakon Hadži Nenad Jovanović.

(RTS)