TOP 3 SAVJETA KAKO DA DLAKA VAŠEG DUGODLAKOG LjUBIMCA BUDE ZDRAVA I NjEGOVANA :: Semberija INFO ::

 

TOP 3 SAVJETA KAKO DA DLAKA VAŠEG DUGODLAKOG LjUBIMCA BUDE ZDRAVA I NjEGOVANA


Foto
Vlasnica  Grooming salona Barth iz Bijeljine, Vanja Manojlović savjetuje sljedeće:
 

 - Naviknite psa od malena na češljanje! 
 
Psa je najlakše naviknuti na redovnu njegu dok je još mali. Najidealnije vrijeme za češljanje je kada je pas umoran od igre ili šetnje. Tada će pružati najmanje otpora.
 
Odaberite miran kutak i mekanu četku. Za prvi put dovoljno je psa češljati 2,3 minuta i nakon čekanja obavezno ga nagraditi nekom poslasticom i pohvaliti ga. Postupak ćete svaki puta produžavati sve dok pas ne bude dovoljno strpljiv i raščešljan. 
 
Važno je da pas shvati da je postupak ugodan i da ste vi ti koji odlučuju kada početi i završiti sa četkanjem.


 
- Koliko često psa treba četkati?
 
Nije važno o kom tipu dlake je riječ, njega je dobra za svakog psa. Češljanjem i četkanjem ćemo odstraniti mrtvu dlaku koja je u fazi opadanja, spriječiti da se dlaka zamrsi i učiniti da dlaka izgleda sjajno i njegovano.
 
Četkati psa treba polako i strpljivo.
Prvo se češljaju leđa, zatim zadnje noge, stomak, prednje noge, vrat pa tek onda glavu i uši. Preporučljivo je da to bude više puta nedjeljno, a ne samo kada smo okupali psa, to nikako nije dovoljno.
 
- Kupanje i šišanje
 
Obavezno kupanje slijedi u slučaju da se pas bas mnogo isprljao tokom igre ili šetnje, ako se valjao u blatu i prljavštini kao i prije šišanja.
 
U suprotnom na svakih mjesec i po do dva je dovoljno kako bismo održavali našeg psa čistim i urednim.
 
Šišanje prepustite frizerima za pse.
Na to se pas takođe treba navikavati dok je još štene.
Nije važno da li će prvo šišanje biti kompletno ili će se uraditi samo blage korekcije, najvažnije je da ono bude ugodno iskustvo za psa kako bi se pas naučio da bez straha dolazi i uziva u kompletnom tretmanu. 

(Semberija info)