OVE GODINE SUPER MJESEC I POTPUNO POMRAČENjE :: Semberija INFO ::

 

OVE GODINE SUPER MJESEC I POTPUNO POMRAČENjE


Foto
Ove godine u Srbiji će se videti dva astronomska fenomena u vezi s Mesecom - pomračenje i takozvani super Mesec, rekao je danas astronom i saradnik Matematičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Ðošović.

On je kazao da je u toku faza punog Mjeseca i da se ta pojava može vidjeti na nebu na svakih 29,5 dana, pa se tako može desiti da u jednom mjesecu dva puta dođe do tog fenomena.

Ðošović je, gostujući na RTS-u rekao da Mjesečeva orbita nije kružna, već njegovo rastojanje od Zemlje varira, pa će tako 13. jula ove godine dva nebeska tijela biti najbliža ove godine i tada će mesec takođe biti i pun.
"Njegov disk će biti najveći na noćnom nebu ove godine i taj fenomen se zove super Mesec. Ono što je nama astronomima značajnije desiće se 13. maja, a to je pomračenje Meseca koje će se videti sa cele jedne Zemljine polulopte", istakao je Ðošović.

On je napomenuo da postoji uvreženo mišljenje kako su pomračenja mjeseca česta i dodao kako su pomračenja sunca zapravo češća.

Objasnio je da to izgleda, jer se pomračenja sunca ne vide sa tako velike površine Zemlje kao pomračenja Mjeseca.

"Tako je u Srbiji samo u Subotici moglo da se potpuno vidi pomračenje Sunca 1999. godine, a posle toga dugo vremena kod nas nije moguće videti totalitet te pojave, već samo delimična pomračenja“, rekao je Ðošović.

(Tanjug)