DANAS JE SVETI SAVA – ŠKOLSKA SLAVA :: Semberija INFO ::

 

DANAS JE SVETI SAVA – ŠKOLSKA SLAVA


Sveti Sava je bio srpski princ, monah, književnik i prvi arhiepiskop nezavisne Srpske pravoslavne crkve.
Podržavanjem nadležnosti patrijarha tadašnjeg Konstantinopolja, a današnjeg Istanbula, osigurao je privrženost srpskog hrišćanstva istočnjačkom. Takođe je imao veliki uticaj na kulturno-umjetnički razvoj Srbije, posebno na razvoj srpske srednjovjekovne književnosti, pišući hronike o vladavini svoga oca.

Rođen je 1175. godine kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i Ane Nemanjić, kćerke carigradskog imperatora Romana. Kada mu je bilo 17 godina, upoznao je jednog monaha i s njim se ubrzo uputio ka manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj gori, napustivši očevu kuću. U tom manastiru se zamonašio 1192. godine kada je i dobio ime Sava.

Zahvaljujući Savi, Srpska pravoslavna crkva je postala autokefalna, tj. samostalna crkva koja ne zavisi od drugih crkava.
Krajem 16. vijeka Turci Osmanlije su spalili Savine mošti na vračarskom nasipu u Beogradu, gdje se danas nalazi jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svijetu, Hram Svetog Save.

Zavještanje svetog Save je i dan - danas prisutno u tradiciji pravoslavne crkve slovenskih naroda. On je najveći srpski prosvetitelj. On je čovjek koji je osnovao manastir Hilandar i koji je svojom čvrstom vjerom u Boga, vjerovao i u ljude, povezivao ih i osvjetljavao im životne puteve. Značajan je i kao pisac prvog srpskog Nomokanona, Žitija Svetog Simeona, Studeničkog i Hilandarskog tipika. O njemu su napisane mnogobrojne pjesme i narodne umotvorine, a dan njegove smrti, 27. januar, obilježen je kao praznik svih škola i mnogih pravoslavnih vjernika.
Mnoge svetinje i škole nose i ime Svetog Save. Danas će i u Semberiji škole, shodno epidemiološkim mjerama proslaviti svoju slavu.

Kako je najavljeno, akademija i lomljenje slavskog kolača  u bijeljinskoj Gimnaziji biće obavljeno u 13 časova. U Tehničkoj školi ,,Mihajlo Pupin’’ lomljenje slavskog kolača zakazano je, takođe, u 13 časova. Na svečanosti u Tehničkoj školi biće prisutan i gradonačelnik BIjeljine Ljubiša Petrović. On će svetosavskim svečanostima prisustvovati i na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi u Vršanima i Parohijskom domu u Dvorovima, te na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini.

Semberija info