IVANjDANSKI VJENČIĆI :: Semberija INFO ::

 

IVANjDANSKI VJENČIĆI


Za praznik Ivanjdan se pletu vijenci od ivanjskog cvijeća koje ima sitne žute cvjetove.  Vjenčićima se kite kuće, staje, kapije, a uoči Ivanjdana, dakle danas, čobani pale brezove lile (vatre), pa obilaze torove i ovce gdje čuvaju stoku, a zatim se penju na visove i igraju razne igre oko vatri. U Semberiji i na Majevici ivanjdanski vjenčići se pletu i stavljaju u predvečerje uoči Ivanjdana, kako bi na praznik sve bilo okićeno.


Pletenjem vijenaca želi se reći da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke i da se tim vijencima priroda ovjenčava. Vijenci ujedno podsećaju i mlade da razmišljaju o svadbenim vijencima. Djevojke u vijence stavljaju cvijeće, a trebalo bi u vijenac uplesti i crvenu ružu ili drugi crveni cvijet.



U našim krajevima u ivanjdanski vjenčić, koji se kača kod ulaznih vrata u kuću ili stan, stavlja se i glavica bijelog luka, koja, po vjerovanju, štiti ukućane od negativne energije. Misli se da je Ivanjdan toliko veliki praznik da se sunce tri puta zaustavi tog dana. Crkva ovaj praznik naziva Ivanjdan, a narod dodaje još nekoliko nadimaka: Biljober, Metlar, Svitnjak, Igritelj i Narukvičar, što jasno pokazuje mnoštvo raznih običaja koji se upražnjavaju na ovaj veliki ljetnji praznik. Voda dobija posebnu moć, pa se svi kupaju u rijekama, potocima, jezerima. Bilje i trave imaju pojačana ljekovita svojstva. Zato se bere ljekovito bilje, koje se čuva u kući kao lijek protiv raznih boleština.
Ivanjdan se može nazvati i Djevojačkim praznikom, jer je čitav niz rituala za ovaj praznik povjeren djevojkama. U mnogim našim krajevima, noć uoči Ivandana djevojke pale ivandanjske vatre, beru cvijeće i trave, pjevaju i pletu vijence. Takođe se vjeruje da tokom noći, uoči Ivanjdana, treba hvatati svice i nositi kući. U vinogradima se ništa ne radi.
Vinogradari se čuvaju da niko ne uđe u njega tri dana prije i tri dana poslije Ivanjdana. Kažu da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan.
Još jedan običaj se nekada upražnjavao u Semberiji i na Majevici. Na Ivanjdan su domaćice, a posebno djevojke, iznosile svoje ,,ruvo’’ da osunčaju na ivanjdanskom suncu. Sunčani su ćilimi, irami i druge slične stvari koje su, obično, bile od vune. Tako su momci zagledali po dvorištima koliko i kakvih ima ćilima djevojka i donosili sud o njenoj spretnosti i vrednoći. Nekad bilo, sad se pripovijeda.

Semberija info