OKEANI I MORA SU VAŽNI REGULATORI KLIME I ZNAČAJNI REZERVOARI BIODIVERZITETA :: Semberija INFO ::

 

OKEANI I MORA SU VAŽNI REGULATORI KLIME I ZNAČAJNI REZERVOARI BIODIVERZITETA


Koncept o obilježavanju Svjetskog dana okeana predložen je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o zaštiti okoliša i razvoju, održanoj 1992. godine u Rio de Ženeiru.

Iako je većina država ovaj dan obilježavala neslužbeno, tek je 2008. godine Generalna skupština UN-a donijela odluku kojom se, od 2009. godine, Svjetski dan okeana obilježava 8. juna. Službeno proglašavanje Svjetskog dana okeana od strane Ujedinjenih nacija značajan je korak u zaštiti i očuvanju svjetskih okeana i prilika za podizanje svijesti javnosti o trenutnim izazovima s kojim se suočava međunarodna zajednica u vezi s njihovom zaštitom.

Obilježavanje tog dana ima za cilj isticanje važnosti okeana za život na Zemlji, te upozoravanje na posljedice koje bi mogla stvoriti nebriga i pretjerano iskorištavanje morskih prostranstava od strane čovjeka. Okeani kao bitan faktor prirodne ravnoteže sve su ugroženiji globalnim zagrijavanjem, pretjeranim izlovom riba, istrijebljenjem kitova i delfina, te onečišćenjima s kopna i plovila.

Okeani zauzimaju 71% Zemljine površine i ima ih pet: Artički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni. Duži niz godina službeno su postojala četiri okeana sve dok u proljeće 2000. Godine Međunarodna hidrografska organizacija nije proglasila i Južni okean. Ta velika međusobno povezana vodena masa okeana (i mora) na Zemlji naziva se Svjetskim okeanom.

Kako bismo osigurali zaštitu okeana i sačuvali ih za buduće generacije, Dan okeana je prilika za podsticanje na razmišljanje o tome šta oni znače za nas. Obilježavanje ovog dana prilika je i za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa okeana, našeg uticaja na njih, te za podsticanje promjene odnosa prema okeanima.

Povodom Svjetskog dana okeana i Evropska komisija redovno podsjeća na vitalnu ulogu mora i okeana za Evropu. Zdrav morski okoliš je esencijalni za zdravlje naše planete, jer su mora i okeani važni regulatori klime i značajni rezervoari biodiverziteta. Evropska unija je posvećena mudrom upravljanju morima i okeanima, cilju koji predstavlja srce Direktive o strategiji za mora iz 2008. godine. Direktiva sadrži mjere dizajnirane da zaštite i očuvaju morski okoliš. Evropska unija je snažno opredijeljena za zaštitu mora i okeana. Tokom 2008. godine usvojena je tematska strategija za zaštitu i konzervaciju morskog okoliša, što je uključilo i pomenutu Okvirnu direktivu o morskoj strategiji.

World Ocean Network, jedno je od međunarodnih udruženja koje okuplja različite institucije s ciljem jačanja svijesti javnosti o važnosti okeana za ljude, kao i uticaju čovjekovih aktivnosti na morski okoliš.