POSTOJI VIŠE OD 80 VRSTA TUMORA MOZGA :: Semberija INFO ::

 

POSTOJI VIŠE OD 80 VRSTA TUMORA MOZGA


Svjetski dan oboljelih od tumora mozga obilježava se s ciljem usmjeravanja pažnje na osobe oboljele od ove bolesti i sa namjerom podizanja svijesti o potrebi za dodatnom edukacijom o simptomima i uzrocima ove opake bolesti.
 
Tumori mozga obično se dijele na benigne i maligne, iako su svi tumori unutar lobanje opasniji zbog kompresije na okolno moždano tkivo. Najčešći benigni tumor je meningeom, a najčešći i najagresivniji maligni tumor je glioblastom.
 
Maligni tumori mozga su nešto češći kod muškaraca, dok su benigni nešto učestaliji kod žena. Jedini definitivno potvrđeni rizični faktor za nastanak tumora mozga je izlaganje radijaciji, a mali je udio tih tumora povezan s poznatim genetičkim sindromima (tuberozna skleroza, Li-Fraumeni sindrom, itd.). Učestalost tumora mozga dva je puta veća kod bolesnika s AIDS-om.
 
Simptomi koji, sami ili u kombinaciji, mogu ukazati na tumor mozga uključuju promjene u ponašanju, kognitivne promjene, vrtoglavice ili nestabilnost, pojavu dvoslika, česte glavobolje, oštećenje sluha, jutarnju mučninu i povraćanje, epileptičke napada, te slabost ili paralizu. Simptomi zavise o području mozga koje je zahvaćeno. Maligni tumori mozga izazivaju povećanje intrakranijalnog pritiska koje je životno ugrožavajuće i dovodi do nesvjestica i zastoja disanja. S obzirom da mozak ne sadrži receptore za bol, glavobolja je prisutna ako tumor infiltrira moždane ovojnice.
 
Prisutnost simptoma obično vodi detaljnom neurološkom pregledu, uz dijagnostičke slikovne pretrage gdje se najčešće upotrebljavakompjuterska tomografija (CT), magnetska rezonanca (MR) i angiografija. Precizno dijagnostikovanje se, takođe, provodi uzimanjem uzoraka za patohistološku analizu, ako je tumor dostupan.
 
U liječenju se koriste različite metode, zavisno o vrsti i lokalizaciji tumora: operacija, zračenje ili kombinacija navedenih metoda. Ako je tumor nedostupan hirurškom liječenju ili je previše proširen, može se pokušati primjena liječenja hemoterapijskim lijekovima.
 
Inače, postoji više od 80 vrsta tumora koji mogu rasti unutar lobanje i koji dovode do oštećenja mozga. Ipak, kod odrasih, pet vrsta tumora se sreće u više od 90 posto slučajeva.