OPASNOST KOJA VREBA U PRIRODI :: Semberija INFO ::

 

OPASNOST KOJA VREBA U PRIRODI


Priroda, koja nas okružuje, puna je izazova, kako lijepih, tako i fatalnih. Primjera radi, u tropskom raju možete naići na drvo ćiji plodovi prosto mame, ali ako pojedete plod ishod može biti fatalan.

Tako je radiolog Nikol Striklend otišla je na odmor na karipsko ostrvo Tobago, tropski raj bogat idiličnim pješčanim plažama. Prvog jutra svog boravka tamo, tražila je školjke i korale u bijelom pijesku, ali ubrzo se njen odmor pretvorio u pakao.

Šetajući među kokosima i mangom na plaži, Striklend i njen prijatelj naišli su na mirisno zeleno voće slično divljim jabukama.

Oboje su nepromišljeno odlučili da probaju voće. Poslije trenutka uživanja u slatkom ukusu, grla su počela da im gore, a uskoro su jedva mogli da gutaju.

Nikol i njen prijatelj, srećom, nisu nastradali nakon što su probali plod ovog drveta, jer su zagrizli veoma male komade, a ona je poslije objavila studiju u kojoj je detaljno objasnila sve simptome koje je osjetila. Čitavih osam sati, piše ona, trajala je agonija. Sve vrijeme je dozirano pila mlijeko i pina kolade kako bi ublažila ljutinu i osjećala je kako se otrov spušta u limfne čvorove.“

Voće o kojem je riječ raste na drvetu iz porodice mlječikovki koje se ponekad naziva i „jabuka smrti“ ili „otrovna guava“. Raste u tropskim predjelima na jugu Sjeverne Amerike, kao i u srednjoj Americi, Karibima i sjevernim dijelovima Južne Amerike.

Biljku na španskom zovu „arbol de la muerte“, što bukvalno znači „drvo smrti“. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, ovo drvo je najopasnije drvo na svijetu.

Kako je objasnio Institut za prehrambene i poljoprivredne nauke s Floride, svi njegovi dijelovi su ekstremno otrovni, a „interakcija s bilo kojim dijelom ovog drveta ili gutanje mogu biti smrtonosni“.

Otrov u ovom drvetu toliko je jak da se ne preporučuje ni da se stoji ispod njega dok pada kiša: organsko jedinjenje forbol, čak i razblažen s kišnicom, može izazvati teške opekotine.

S obzirom na to koliko su otrovna, pojedina stabla su u nekim teritorijama prekrivena crvenim krstovima ili jasnim natpisima upozorenja kako se oni koji nisu upućeni u nevjerovatna svojstva ovog drveta ne bi previše približili biljci.

Medjutim, ovo drvo je veoma važno u lokalnim ekosistemima u kojima uspijeva i smatra se jednim od glavnih na liniji obrane od erozije na plažama srednje Amerike.

Karipski stolari, međutim, koriste ovo drvo već vijekovima, jer su uspjeli da otkriju tajnu preciznog uklanjanja otrova sušenjem drveta na suncu.