ZBOG ČEGA JE FEBRUAR JEDINI MJESEC KOJI IMA 28 DANA? :: Semberija INFO ::

 

ZBOG ČEGA JE FEBRUAR JEDINI MJESEC KOJI IMA 28 DANA?


Februar je drugi mjesec u godini u julijamskom i gregorijanskom kalendaru. Ima 28 dana, 29 u prestupnoj godini i jedini je mjesec koji ima manje od 30 dana.
 
Za to su ,,krivi“ stari Rimljani, odnosno njihov prvi kralj Romul koji se dosjetio da napravi kalendar koji je imao samo 10 mjeseci. Godina je počinjala u martu, a završavala se u decembru. Januar i februar nisu postojali, zima im nije bila važna, jer se njihovo bogatstvo zasnivalo na sadnji i žetvi.
 
Da bi popunio ovu prazninu za vrijeme zime, Numa Pompilije, drugi od sedam rimskih kraljeva, odlučio je da kalendaru doda još dva mjeseca, januar i februar, ali tako da kalendarska godina traje 354 dana. Tada je u upotrebi bio lunarni kalendar, a godina po lunarnom kalendaru traje otprilike baš toliko dana.
 
Da bi dobio dovoljan broj dana za dva dodatna mjeseca, Numa je od svakog mjeseca, koji je trajao 30 dana, oduzeo jedan dan, pa je za dva nova mjeseca ostalo 56 dana. Trebalo je, dakle, da svaki od ta dva mjeseca traje po 28 dana.
 
Međutim, u to vrijeme Rimljani su iz sujeverja izbjegavali parne brojeve, pa je januaru dodat još jedan dan. Drugi mjesec je ipak ostao na 28 dana, ali iako se radilo o parnom broju, smatralo se da je to korektno, jer je drugi mjesec bio posvećen svetkovini pročišćavanja namijenjenog kultu mrtvih.
 
Taj kalendar je, znači, trajao 355 dana. Februar je imao 28, mart, maj, juli i oktobar po 31, a januar, april, juni, avgust, septembar, novembar i decembar po 29 dana. Međutim, kalendar je i dalje imao nedostatke.
 
Naime, sve je funkcionisalo dobro nekoliko godina, ali ubrzo sezone nisu bile usklađene s njihovim tipičnim mjesecima, odnosno godišnjim dobima. Kako bi to popravili, Rimljani su dodali još jedan mjesec- mercedonius, koji su ubacivali u kalendar svakih nekoliko godina, nakon 23. februara. Bila je to noćna mora, jer je takav kalendar bilo teško pratiti.
 
Stvar je potpuno u svoje ruke uzeo Julije Cezar, oko 45. godine prije nove ere.. Angažovao je stručnjaka da napravi kalendar po uzoru na egipatski. U kalendar su dodali deset dana i dodatni dan u februaru svake četvrte godine.  Taj kalendar zadržao se do danas.
 
Semberija info