Kako da znate da vam je telefon hakovan? :: Semberija INFO ::

 

Kako da znate da vam je telefon hakovan?


Da li ste se iakada zapitali kako možete da znate da vam je telefon “napadnut“? Ako je vaš uređaj spor obično je to prvi pokazatelj da se neko ušunjao, a uz to se i baterija brzo prazni, a aplikacije ne rade ispravno.

,,Napad se najčešće izvodi skrivenom instalacijom zlonamjernog softvera“, objasnio je Pavel Mjasojedov, partner i direktor ruske kompanije ,,Intelektualni rezervi“.

,,Ovaj softver dolazi do mobilnog telefona putem interneta ili kablovskom vezom sa drugim računarom. Na primjer, kada telefon u neregistrovanom servisnom centru dajete na popravku“, dodao je stručnjak.

Hakeri pokušavaju da prodru u mobilni telefon uz pomoć programa koji nisu zahtjevni za performanse uređaja i punjenje baterije. 

,,U početku telefon možda neće pokazivati znakove hakovanja, a jedini znak biće obavještenje u aplikacijama i na društvenim mrežama, ali kasnije će telefon početi da sam signalizira provalu. Prije ili kasnije počeće prekidi u njegovom radu, prije ili kasnije nešto će krenuti po zlu“, rekao je Mjasojedov.

Da bi se zaštitili, proizvođači preporučuju instaliranje aplikacija preuzetih isključivo iz bezbjednih izvora i izbjegavanja povezivanja sa nepoznatin računarima.

Ako sumnjate da je vaš pametni telefon već hakovan, stručnjak savjetuje da pozovete korisničku službu proizvođača ili prodavca uređaja. Objasniće gdje se može obaviti dijagnoza na telefonu i osloboditi se sumnje.

Agencije