Film 'Grudi' crnogorski kandidat za Oskara :: Semberija INFO ::

 

Film 'Grudi' crnogorski kandidat za Oskara


Igrani film Grudi, u režiji Marije Perović, u kojem glavnu ulogu tumači hrvatska glumica Marija Škaričić, crnogorski je kandidat za 93. nagradu Oskar u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma u 2020. godini.

Film, nastao prema scenariju Vladislave Vojnović i Marije Perović, prati Anu (Marija Škaričić), Zorku (Nada Šargin) i Jelenu (Dubravka Drakić), koje se susreću u rodnom gradu na 25. godišnjici mature.

Sada žive u tri različite zemlje nastale raspadom Jugoslavije, a u Nikšiću sreću i svog školskog prijateljia Fukija (Vojin Ćetković).

Četvero prijatelja u nekoliko će dana preispitati svoje živote i suočiti s neizvjesnom budućnosti.
Film je sufinansiran sredstvima Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audiovizuelnog centra, kao koprodukcija Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Realizovan je u produkciji producentske kuće Kino d.o.o i Open Box Studio iz Podgorice, a hrvatska koproducentica je Sanja Šamanović iz umjetničke organizacije Mitropa.

Film je dijelom sniman u Splitu.

Nastao je prema istoimenoj nagrađenoj seriji, a svjetsku premijeru je imao na 22. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festival.

Dobitnik je nekoliko nagrada te prikazan na filmskim festivalima u Kotbusu, Štokholmu, Parizu, Izmiru, Tirani, Puli, Prištini, Zagrebu, Bihaću, Vrnjačkoj Banji, Valjevu, Nišu, Mostaru, Trebinju, Leskovcu, Tuzli, Herceg Novom, Ulcinju i Mojkovcu.

Semberija info