Uloge po kojima ćemo pamtiti Ivana Bekjareva :: Semberija INFO ::

 

Uloge po kojima ćemo pamtiti Ivana Bekjareva


Smrt Ivana Bekjareva potresla je mnoge kolege i poštovaoce koji su se saglasili da je to veliki gubitak za glumište. Tumačio je brojne uloge i snalazio se u različitim žanrovima. Govorio je da je nastojao da stvori likove kojima se veruje, i zbog toga su ga na ulici često oslovljavali po likovima koje je igrao. Ovo je šest uloga po kojima je Ivan Bekjarev možda najpoznatiji široj publici.
 
Toma Grković (Bokseri idu u raj)


 
Prvi put Ivan Bekjarev pojavio se u filmu Bokseri idu u raj iz 1967. godine. Tumačio je ulogu Tome Grkovića, a glavnu ulogu igrao je čuveni Mija Aleksić.
 
Cane Kurbla (Otpisani)


 
Legendarna je replika Caneta Kurble „Op trt gevezen zajn" koju je Bekjarev izmislio, što se reditelju dopalo. Sama replika ništa ne znači, ali pokazuje koliki je Bekjarev bio majstor improvizacije.
 
Svetozar Vujković (Banjica)


 
Ivan Bekjarev je posebno poznat po ulozi zloglasnog upravnika nacističkog logora Svetozara Vujkovića u seriji Banjica. Za tu ulogu je proglašen za TV ličnost godine u Jugoslaviji 1984. godine.
 
Stevan Kurčubić (Bolji život)


 
Verovatno najpoznatija uloga Ivana Bekjareva. Kada je preminuo, najčešće se moglo čuti „otišao Kurčubić“. Komičan lik koji mu je doneo veliku popularnost.
 
Boško Despotović (Srećni ljudi)


 
Nastavak niza komičnih likova koje je igrao, ali tako, kako je sam govorio, „da im ljudi veruju“. Direktor agencije „Perspektiva“ izazivao je smeh kod mnogobrojnih gledalaca. Naročito je do izražaja došao u tandemu sa maestralnom Sekom Sablić.
 
Velja Valjarević (Porodično blago)
 
Još jedna serija na RTS-u gde je Bekjarev briljirao u ulozi direktora, ovoga puta fiktivnog preduzeća, i to okružen plejadom velikih glumačkih imena. On je, zajedno sa lažnim Arapinom, prevario radnike i upravu „Munja transa“.