Takmičenje kočija bez konja :: Semberija INFO ::

 

Takmičenje kočija bez konja


Prvo automobilsko takmičenje u istoriji održano je 22. jula 1894. godine. Vozilo se od Pariza do Rouena, glavnog grada pokrajine Normandije. Staza je bila dugačka 127 kilometara. Događaj je službeno imao naziv Takmičenje kočija bez konja, jer su u to vrijeme još tako nazivali automobile. Prijavila su se čak 102 takmičara, uplativši 10 franaka ulazne naknade. Tadašnji automobili imali su različite vrste pogona.

Osim benzinskog, bilo ih je na parni pogon, pa i na električni. Danas se električni pogon automobila smatra novošću, a malo je poznato da su električni motori ušli u upotrebu kod automobila još u 19. vijeku, znatno prije nego benzinski. Samo 21 vozilo kvalifikovalo se za trku. Krenuli su sa starta u 8 sati ujutro, s pariške lokacije Porte Mailo. Prvi je na cilj u Rouenu došao francuski markiz de Dion, bogati vlasnik fabrike za izradu automobila De Dion-Bouton, u to vrijeme najveće na svijetu. Trebalo mu je 6 sati i 48 minuta do cilja i vozio je prosječno oko 19 kilometara na sat. Međutim, on nije proglašen pobjednikom jer je njegovo vozilo imalo parni pogon.

Organizatori su takav pogon smatrali nedostojnim pobjede, jer je parna mašina zahtijevala ložača koji je ubacivao ugalj za vrijeme vožnje. Vozilo markiza de Diona zapravo je bilo sličnije traktoru nego automobilu. 
Pobjednikom je zato proglašeno drugo vozilo koje je došlo na cilj i to samo 3 minute kasnije. Bio je to pežo tip 7 u vlasništvu Žorža Lematrea. Taj automobil je imao motor s dva cilindra, postavljena u obliku slova V i zapremnine 1.282 kubnih cantimetara. Razvijao je 3,7 konjskih snaga i imao maksimalnu brzinu od oko 20 km na čas. Drugo mjesto također je zauzeo jedan pežo, čime je ta firma zabilježila prvi veliki uspjeh u istoriji  automobilskih takmičenja.

Semberija info - M. Rešidović