Jesen donosi i infekcije disajnih puteva :: Semberija INFO ::

 

Jesen donosi i infekcije disajnih puteva


Jesen najviše pogoduje upalama disajnih puteva. Temperatura vazduha  je promjenljiva, preko dana je toplo, a ujutro i navečer hladno i nije lako izabrati odjeću za izlazak iz kuće, pa lako dolazi do prehlada, kaže načelnica Službe porodične medicine u Domu zdravlja Bijeljina prim. dr Mara Mitrić, specijalista opšte medicine, potvrdivši da se u ovom periodu povećao broj pacijenata sa respiratornim infekcijama.
Prirodna otpornost organizma je na niskim temperaturama znatno smanjena, a samim tim je povećana sklonost akutnim infekcijama gornjeg dijela disajnih puteva.  

-Povećan broj takvih infekcija očekivan je za ovo doba godine, jer nagle promjene temperature rijetko kome prijaju, a virusi pogađaju pacijente svih uzrasta. Pacijenti se  najčešće  javljaju sa simptomima kašlja, bol i grebanja u grlu, curenja nosa, suzenja očiju, te povišene temperature,  kaže doktorka Mara Mitrić, dodavši da su upale gornjih disajnih puteva najrasprostranjenije i najučestalije oboljenje savremenog čovjeka koje obično prolazi bez komplikacija.