Ne prejedajte se i ne opijajte se tokom praznika! Ne dozvolite da vaš organizam ,,poludi’’ zbog hrane! :: Semberija INFO ::

 

Ne prejedajte se i ne opijajte se tokom praznika! Ne dozvolite da vaš organizam ,,poludi’’ zbog hrane!


Praznici su prilika kada rijetko ko od nas uspije da odoli obilju hrane i pića. Mnogi kažu da su praznici baš za uživanje u lijepom  zalogaju i dobroj kapljici. Naravno da je to tako, ali ni u čemu ne treba pretjerivati. Ako pretjerujemo u jelu i piću, prosto činimo loše sami sebi.

Naročito treba biti obazriv tokom Božića, jer je Božić dan koji provodimo u društvu porodice i najdražih, ali i dan kada se mnogi od nas, nakon posta, prejedu. Kada se prejedemo, u našem organizmu prosto nastane dar-mar, pa stoga vodite računa koliko jedete i pijete, to je za vaše dobro. Kada unesete više hrane, nego što je vaše tijelo naviklo, stomak se rastegne kako bi napravio mjesta za taj ,,kraljevski" obrok. Loša vijest je da zbog tog izgledate kao da ste u osmom mjesecu trudnoće, a dobra da će se stomak smanjiti kada hrana stigne u digestivni sistem.

Ipak, da biste spriječili da do toga uopšte dođe, najvažnije je da jedete sporije. Polako žvaćite, razgovarajte sa prijateljima i porodicom i tako ćete i mozgu dati vremena da shvati da je stomak pun, prije nego što stomak napunite toliko da izgleda kao da ste trudni. Kada gutate hranu, uz zalogaje gutate i vazduh, a to je još izraženije ako uz obrok pijete neki gazirani napitak. Dok vazduh koji ste tako unijeli ne izbacite, stomak će vam biti neprijatno pun i nadut. Da biste spriječili naduvenost i gasove, najvažnije je da jedete sporije. 

Ako ste se prejeli, bilo bi dobro da malo prošetate ili da pijete malo vode kako biste stimulisali rad crijeva. Kada unesete više hrane nego što je tijelu potrebno, metabolizam ,,poludi" u pokušaju da sagori kalorije viška. Zbog toga se možda osjećate kao da je neko uključio grijanje ili kao da ste u sauni. Najbolje što možete da uradite je da se istuširate ili legnete dok vam ne bude bolje.

Ukoliko pojedete više nego što vam treba, moguće je da to loše utiče na san. Kada se prejedete, narušite taj ritam, zbog čega vam je teško da zaspite. Pored toga, ako ste pojeli mnogo hrane koja sadrži ugljene hidrate, moguće je da se probudite usred noći kada vam nivo šećera u krvi naglo padne i tijelo vam zatraži još hrane. Da biste spriječili da do toga dođe, pokušajte da se ne prejedate ili barem da ne jedete mnogo pred spavanje. Ako ste se ipak prejeli uveče, pokušajte da se opustite i pripremite tijelo i mozak za spavanje, tako što ćete pripremiti sebi toplu kupku, izbjegavajte da gledate u bilo kakav uređaj i neka vam soba bude potpuno mračna.

Prejedanje dovodi do toga da metabolizam počne da radi nevjerovatnom brzinom ne bi li svario svu unijetu hranu. Zato nije nemoguće da dobijete dijareju ili da češće nego inače praznite crijeva, posebno ako ste poneli nešto što je iritiralo crijeva. Ako imate dijareju ili češće idete u toalet, važno je samo da unosite dosta vode.

Prejeli ste i sada vam je toliko muka da ne možete da ustanete iz kreveta? Kada stomak napunite brže nego što mozak dobije signal da je stomak pun, nivo šećera u krvi naglo raste, zbog čega imate osjećaj kao da vas je napao stomačni virus. Pokušajte da se odmorite i da unosite hranu i napitke koji će vam umiriti stomak - na primjer tost, čaj od đumbira i banane.

Vrtoglavica je još jedan od simptoma koji možete da osjetite nakon prejedanja. Rad srca se ubrzava, kao i metabolizam u pokušaju da svari unijetu hranu, zbog čega može privremeno da vam se zavrti u glavi. Najbolje što možete da uradite je da legnete dok vrtoglavica ne prođe. Ako to u trenutku nije opcija, pijte dosta tečnosti i pokušajte sebi da podstaknete varenje laganom šetnjom. 

Veoma je moguće da se sutradan, nakon prejedanja, osjećate veoma iscrpljeno. Možda niste dobro spavali, možda vam se spustio nivo šećera u krvi i vaše tijelo još uvijek naporno radi da bi regulisalo sve što ste unijeli. Najgore što možete da uradite je da posegnete sa kafom i nečim slatkim. Umjesto toga, vratite se svojim uobičajenim navikama, jedite tri obroka i voće, pijte vode, šetajte ili lagano trenirajte. Možda to zvuči suprotno zdravom razumu, ali prejedanje zapravo može da dovede do toga da sljedećeg dana budete gladniji. Zahvalite nedostatku sna i ,,ludovanju" hormona.

​Sve to može da bude još izraženije ako narednog dana pokušate drastično da smanjite broj kalorija koje unosite, kako biste se vratili u normalu. Najbolje što možete da uradite je da pojedete doručak bogat proteinima, a potrudite se i da za ručak i večeru jedete nešto zdravo, ali najvažnije od svega je da vodite računa koliko ćete i kako jesti tokom praznika i ne prejedajte se. Tako će vam praznici biti mnogo ljepši.