Šta se dešava sa tijelom kada godinama svaki dan pijemo kafu? :: Semberija INFO ::

 

Šta se dešava sa tijelom kada godinama svaki dan pijemo kafu?


Postoji navika ispijanja kafe svaki dan, ali šta se dešava sa našim tijelom ako svaki dan popijemo minimum 200ml kafe?

Nedostaci kafe ispijanja kafe:

Nije preporučljivo da je pijete na prazan stomak, jer kafa izaziva sintezu hormona holecistokinina, koji pokreće varenje. A ako je stomak prazan, onda nema šta da se vari - kao rezultat toga, postoji rizik od razvoja žgaravice i simptoma gastritisa.

Kafa povećava kiselost želuca, krvni pritisak i izaziva poremećaj sna.

Konzervansi u kafi negativno utiču na metabolizam i izazivaju razvoj celulita.
Osnažujući efekat kafe poboljšava performanse sat vremena nakon ispijanja napitka. I nakon još jednog sata možete se osećati pospano.

Kafa se ne preporučuje ženama tokom trudnoće i dojenja. Kofein prolazi kroz placentu, izazivajući smanjenje nivoa gvožđa (Fe) i drugih minerala u majčinom mleku.
Kafa izaziva zavisnost, a prekomerna konzumacija dovodi do dehidracije.

Prednosti kafe


Kafa sadrži antioksidante koji uklanjaju slobodne radikale iz tijela. Ovi antioksidansi se bore protiv malignih neoplazmi, određenih srčanih patologija, dijabetes melitusa i parkinsonizma.
Kafa pomaže da se riješite glavobolje širenjem krvnih sudova u mozgu.

Zašto se ne preporučuje piti kafu nakon jutarnjeg ustajanja?

Hormon kortizol sintetiše telo tokom dana, pomaže nam da se probudimo ujutru i da zaspimo uveče. Ujutro je nivo kortizola najveći, a ispijanjem kafe u ovo vreme blokiraćemo sintezu ovog hormona i posle nekog vremena poželećemo da spavamo. Proizvodnja kortizola se javlja u 6-9 sati ujutro, a maksimum je u 8-9 sati, tako da je optimalno vreme za šoljicu kafe 10 sati ili posle ručka.

Šta se dešava ako odustanete od kafe?

1. Telo će bolje apsorbovati vitamine - Kofein uništava vitamin B i smanjuje koncentraciju minerala kao što su Fe, K, Zn, Ca u telu. Samo 1 šolja odlaže apsorpciju kalcijuma za 3 sata. Pored toga, kofein izbacuje mineral kalcijuma iz tela, a koštano tkivo postaje krhko.

2. Možete izgubiti težinu - Kofein aktivira sintezu kortizola i utiče na funkciju nadbubrežne žlezde. Nadbubrežne žlezde rade u vezi sa štitnom žlezdom, koja deluje na metabolizam. Zbog kafe postaje sporije, a čoveku je bolje.

3. Imuni odgovor će se povećati - Kofein je štetan za imuni sistem (zbog štitne žlezde). Nedovoljna funkcija štitne žlezde dovodi do oslabljenog imunološkog sistema.

4. Zaboravićete na probleme sa jetrom

Kafa je teško svarljiva. Jetra proizvodi enzime koji razgrađuju kafu i metabolišu je, prenosi Stil.


Izvor: Glas Srpske