Edukativno predavanje o koronarnoj bolesti - Čuvajmo svoje zdravlje :: Semberija INFO ::

 

Edukativno predavanje o koronarnoj bolesti - Čuvajmo svoje zdravlje


Edukativno predavanje o temi “Koronarna bolest”, održano je u prepunoj sali hotela “Drina”, a predavač je bila primarijus dr Milica Lovrić, šef kardiologije u bolnici “Sveti vračevi”.
-Svjedoci smo da nam je svakodnevica ispunjena brojnim obavezama, problemima i stresom, a sve to ostavlja trag na naše zdravlje. Edukativne radionice imaju namjeru da se naše stanovništvo upozna sa faktorima rizika, kako se koriguju, kako da usporimo nastanak kardiovaskularne bolesti i kako da prepoznamo prve simptome. Namjera mi je da našem stanovništvu ukažem na značaj zdravlja, jer to je najveće bogatstvo koje treba čuvati, paziti i liječiti, istakla je dr Lovrić. Među kardiovaskularnim oboljenjima prednjače ishemijske bolesti srca koje se manifestuju u različitim kliničkim oblicima, kao naprasna srčana smrt, akutni infarkt miokarda, angina pektoris koja može biti stabilna i nestabilna, kao poremećaj srčanog ritma i kao ishemijska kardiomiopatija.
-Najviše pacijenata umire od akutnog infarkta miokarda, a ateroskleroza je takođe dominantna u ishemijskoj bolesti srca. Riječ je o degenerativnom procesu koji karakteriše nakupljanje masnih naslaga na zidovima krvnih sudova, ali i kao proces starenja koji je neminovnost. Tu su i drugi faktori rizika, visok krvni pritisak, šećerna bolest, pušenje, fizička neaktivnost te povišene masnoće u krvi, kaže dr Lovrić i naglašava da na veliki broj faktora rizika možemo preventvno djelovati.
-Mi smo kao populacija veoma nemarni prema sebi i najčešće reagujemo onda kad nam se desi ozbiljan zdravstveni problem, a mnogo toga možemo zaustaviti da nam se ne desi, kaže dr Lovrić. Ona naglašava da su faktori rizika koje možemo kontrolisati, prestanak pušenja, redovna kontrola krvnog pritiska i šećera u krvi, redukovanje kilaže, laganija i zdravija hrana, ali i fizička aktivnost, sa što više šetanja.
-Potrebno je da povremeno, bez obzira što nemamo konkretnih tegoba, odemo kod ljekara, uradimo kontrolni pregled i laboratorijske analize sa osvrtom na lipidni status, kaže dr Lovrić i naglašava da je nekada bolje džaba otići ljekaru nego da se čeka šta će se desiti. Postoje i brojni funkcionalni testovi za dokazivanje ishemijske bolesti, a to znači da je pored klasičnih pregleda potrebno uraditi i ultrazvučnu dijagnostiku koja je suverena i neinvazivna metoda koja daje informacije o morfologiji srca i u kakvom je stanju srce. Takođe postoje određeni neinvazivni testovi, ali i stresehokardiografija, odnosno farmakološki test opterećenjem. Dr Lovrić savjetuje građanima da se u slučajevima kada se pojave simptomi koji upućuju na infarkt, odmah jave ljekaru jer je vrijeme veoma važan faktor u pružanju adekvatne medicinske pomoći.