Pet je vrsta stajnjaka - koji ima najjače dejstvo? :: Semberija INFO ::

 

Pet je vrsta stajnjaka - koji ima najjače dejstvo?



Koji su pogodniji za đubrenje teških, hladnih i vlažnih zemljišta, a koji za lakša, rastresitija i toplija zemljišta?

Podjela stajnjaka se može izvršiti prema vrstama domaćih životinja od kojih se dobija, pa tako imamo: goveđi, ovčiji, konjski, svinjski i živinski. Svaki od njih razlikuje se, kako po sadržaju hranljivih materija, tako i po svom dejstvu. 

Ovčiji i konjski stajnjak su specifični po tome što se relativno brzo razlažu i jako zagrijavaju jer sadrže veliku količinu organskih materija, navodi Darko Marković, savjetodavac iz PSSRS, napomenuvši  da goveđi i svinjski razlikuju od njih. 

"Goveđi i svinjski se sporije razlažu i daju manje toplote, upravo zato što sadrže manju količinu organskih materija, kao i dosta vode", dodaje.

 

Hemijski sastav

Ovčiji i konjski stajnjak su pogodniji za đubrenje teških, hladnih i vlažnih zemljišta. Konjski je veoma pogodan za pripremanje toplih leja.

Prosječan hemijski sastav konjskog stajnjaka iznosi 25 posto organskih materija, 0,6 posto azota, 0,3 posto fosfora i 0,5 posto  kalcijuma, dok nešto veći sadržaj organskih materija ima ovčiji stajnjak", kaže Marković.

Goveđi i svinjski stajnjak su pogodniji za lakša, rastresitija i toplija zemljišta, jer se sporije razlažu, ali im je zato dejstvo duže. Oni sadrže nešto više biljnih hraniva od ovčijeg i konjskog. 

Samo pravilnim čuvanjem stajnjak ne gubi hranljive sastojke


"Kod nas se najviše koristi goveđi stajnjak, a njegov prosječni hemijski sastav iznosi: 20% organskih materija, 0,45% azota, 0,25% fosfora, a kalijuma i kalcijuma po 0,40%", ističe savjetodavac.

Najjači stajnjak

Živinski stajnjak (živinak) je najjači i karakteriše ga brzo i jako dejstvo, pa se upotrebljava za najintenzivnije usjeve. 

Prosječan hemijski sastav živinskog stajnjaka je: oko 26% organskih materija, 1,6% azota, 1,45% fosfora, 0,8% kalijuma i 2,5% kalcijuma.  

"Kokošiji, a naročito golubiji, odnosno ptičji, stajnjak imaju najjače dejstvo u poređenju s drugim vrstama", zaključuje Marković.


agroklub.ba