SVE DOBRE STRANE KAFE – PITALI SMO NUTRICIONISTU ZA SAVJETE :: Semberija INFO ::

 

SVE DOBRE STRANE KAFE – PITALI SMO NUTRICIONISTU ZA SAVJETE


Mnogi su čitali o uticaju kafe na zdravlje, međutim, nije na odmet provjeriti usvojeno znanje i reći nešto više na ovu temu, jer radi se o napitku u kojem većina nas svakodnevno uživa, što samu kafu čini veoma važnim sastojkom naše ishrane.

Kako ovaj tekst ne bi bio još samo jedan u nizu onih u kojima ćete na Internetu naići na šture podatke o tome zašto je dobro da konzumirate kafu, obratili smo se, a kome drugom, no stručnoj osobi po tom pitanju.

Savjete smo zatražili od Dragane Lošić, magistre farmacije i specijalistice nutricionizma, koja je po opredjeljenju zaljubljena u prirodu, porodični život, zdravu hranu i putovanja i, samim tim, idealna sagovornica za ovu temu.

Kafa u svakodnevnoj upotrebi – evo koji su njeni savjeti i preporuke na šta treba obratiti pažnju:
  • Dokazano je da kafa štiti od demencije, dijabetesa tipa 2, kamenja u žuči, pa čak i kancera.
  • Kafa pozitivno utiče na našu liniju, srce, stomak, bubrege, kosti, mozak, zube, ali i zadah. Ukoliko pijete kafu bez šećera i mlijeka, eventualno uz dodatak bademovog ili kokosovog mlijeka, možete smršati, zato što kafa ubrazava naš metabolizam.
  • Osobe sa hipertenzijom, trudnice i dojilje dnevni unos kafe treba da ograniče na dvije šoljice jer kofein može povećati puls i krvni pritisak te izazvati nemir.
  • Kafa djeluje kao diuretik, a da bismo spriječili loš zadah, usljed dehidriranosti, kao i loš uticaj kafe na bubrege preporuka je da se uz šolju kafe popije i šolja vode.
  • Kafa, zahvaljujući prisustvu antioksidanasa, ponajviše hlorogenične kiseline i kofeina koji stimuliše rad debelog crijeva, smanjuje rizik za razvoj kancera debelog crijeva.
  • Dokazano je da redovna konzumacija kafe smanjuje rizik za razvoj najčešćeg oblika demencije – Alchajmerovu bolest.
  • Interesantno je napomenuti da ispijanje kafe na prazan želudac treba izbjegavati, posebno ukoliko uz istu konzumiramo duvan i bolujemo od gastritisa te je kafu najbolje piti sat vremena nakon obroka.
  • Takođe, zbog potencijalne interakcije hrane i lijekova, preporuka je da između uzimanja kafe i određenog lijeka ili dodatka prehrani prođe sat vremena kako bi bio postignut željeni terapijski efekat.
  • Onima koji imaju problem otežanog uspavljivanja i/ili nesanice ne bi trebalo da konzumiraju kafu u kasnim satima, jer se kofein u krvi može zadržati i do šest časova.
  • Lako se da zaključiti da je kafa veoma popularan napitak kojem se pripisuju brojna pozitivna svojstva, uz umjerenu konzumaciju, odnosno jednu do tri šolje dnevno.