Stručnjaci tvrde: Ovo su stvari iz djetinjstva koje će djeca zauvijek pamtiti :: Semberija INFO ::

 

Stručnjaci tvrde: Ovo su stvari iz djetinjstva koje će djeca zauvijek pamtiti


Roditelji se često pitaju pružaju li djeci dovoljno ljubavi i pažnje. Psiholozi objašnjavaju kako su i one, naizgled najjednostavnije stvari koje roditelji rade sa svojom djecom, upravo uspomene iz djetinjstva kojih se najradije sjećaju.

Priče za laku noć


Istraživanja pokazuju da čitanje priče prije spavanja zbližava odnos između djeteta i roditelja. To posebno, ugodno vrijeme na kraju dana prije nego što dijete utone u san, odličan je način zbližavanja, ali i nešto što dijete najčešće pamti iz svoga djetinjstva.

Slušanje djeteta

Iako često znamo reći djetetu da trenutno nemamo vremena ili smo zauzeti određenim obavezama, ako svojoj djeci posvetimo pažnju kada znamo da bismo trebali, psiholozi nas uvjeravaju da možemo biti sigurni da će jednog dana razmišljati o svome djetinjstvu te se sjetiti kako su roditelji uvijek bili uz njih. Isto tako, ponekad nas djeca prekidaju jer žele privući našu pažnju, a ne zato što uvijek nešto trebaju od nas ili nam imaju nešto posebno za reći.

Maženje

Ako se osvrnete na svoje djetinjstvo i pritom osjetite ljubav i sreću, velike su šanse da je ono bilo ispunjeno ljubavlju vaših roditelja. Naime, maženje i zagrljaji nisu samo simbol ljubavi, već podrške i zaštite. Psiholozi savjetuju kako bismo svoju djecu trebali maziti što je češće moguće jer će se ona tada osjećati sigurno, voljeno i cijenjeno, a također će jednog dana i sami postati roditelji puni ljubavi.

Zajednički obroci

Dok vrijeme večere može biti stresno kada su djeca još mala i nemirna, s vremenom će ovi trenutci postati nešto čega će se sjećati u budućnosti. Naime, psiholozi objašnjavaju kako zajedničko sjedenje za stolom dijeljenjem obroka, čak i ako se to događa samo vikendom, postaju neke od najdražih dječjih uspomena iz djetinjstva.


Klix.ba