Ako su djeca krenula lošim putem, treba li prvo liječiti roditelje? :: Semberija INFO ::

 

Ako su djeca krenula lošim putem, treba li prvo liječiti roditelje?


Porodica je najvažnije mjesto za svako dijete u kojem razvija svoja osjećanja i gradi vještine za dalji život.
Posebno za to je važna uloga oca, a evo i zašto!
 
Mrzovoljan otac koji ne zna da kontroliše svoje emocije, već je pretjerano strog, viče i nerjetko udara svoje dijete kako bi ga ,,bolje vaspitao’’, ima potpuno negativan uticaj na kognitivni i emocionalni razvoj mališana. A ako su oba roditelja sklona bjesu – šteta se višestruko povećava. Djeca počinju da ih gledaju kao strance od kojih se plaše, a ne kao utočiše od svih problema. Sinovi iz takvih sredina skloniji su da skrenu sa puta i upuste se u neke loše stvari, dok djevojčice, gledajući u figuru oca, pronalaze slične partnere i ulaze u veze koje mogu biti pogubne. Ipak, očeva, isto kao i majčina vika i pretjerana strogost ne izaziva poštovanje – samo strah. Tako roditelji dobijaju bitku, gubeći rat, i to na više frontova odjednom: posljedice će uticati na formiranje djetetove ličnosti, uticaće na njegovo zdravlje, razvoj odnosa roditelj - dijete.
 
Pokazatelji toksičnog oca:
• Uvijek je u pravu
• Stalno koristi prijetnje
• Ne poštuje dijete i njegove izbore
• Njegova ljubav je uslovljena
• Koristi strah kao način kontrole
 
Dijete sve shvata bukvalno: ako ga otac vrijeđa i svakodnevno viče – to znači da ga ne voli. A ako te ne voli onaj koga najviše voliš, kakvi će tek drugi biti prema tebi. Rezultat je prilično predvidljiv: pojavljuju se razdražljivost, anksioznost, fobije, loše navike, poteškoće u interakciji sa drugim odraslim osobama i vršnjacima.
 
Sa druge strane, ruski stručnjaci smatraju da je dijete podložnije razboljevanju ukoliku odrasta u sredini u kojoj se roditelji ne slažu lijepo, svjedoci su čestih svađa i ružnih scena. Zato uvijek ističu da bi prvo trebalo roditelje ,,izliječiti’’.
 
Takođe, naglašavaju da su djeca od začeća, pa sve do 12. godine energetski i informaciono potpuno podređena roditeljima i zbog toga oni snose odgovornost za sve što im se dešava.

Tvrde da je osim ishrane i načina života u trudnoći za razvoj djeteta ključna i majčina psiha, i da nikakva brza hrana ili cigareta ne može da našteti djetetu koliko oštećena psiha majke.
 
Zašto je otac ključna figura za cijelu porodicu?
 
Otac je odgovoran za stanje u kojem se nalazi majka, a majka je odgovorna za stanje u kojem se nalaze djeca, i zbog toga je otac ključna figura odgovorna za zdravlje cijele porodice.
 
Ako je žena zbog muža konstantno nervozna i pod stresom, sve se to prenosi na dijete. Najvažnija uloga oca jeste da se majka osjeća dobro, pa će cijela porodica biti zdrava.
 
Dakle, tvrde ruski stručnjaci, zadatak oca je da umiri ženu, da joj kaže da će sve biti u redu, da razgovara sa njom, da je sluša, pruži nježnost i zaštitu. Zapamtite muškarci - stanje u kojem se nalazi žena prenosi se na sve članove porodice.
 
Otac na dijete dodatno utiče svojim riječima. Svime što izgovori, on stavlja svojevrsni pečat na njega, otac riječima praktično programira dijete. Zato je važno da se dijete tretira sa poštovanjem i da mu se ne obraćate pogrdnim imenima. Ako mu govorite da je glupo, dijete će možda na kraju stvarno takvo i biti. Ako mu kažete ,,ti to možeš, ti to znaš, ja vjerujem u tebe’’, ono će se truditi i dati sve od sebe da uspije, baš zato što toliko vjerujete u njega.
 
Igra s tatom pomaže boljim životnim vještinama
 
Mnoga istraživanja su pokazala kako uzbudljiva, grublja i aktivna igra s tatama pomaže djeci da procijene rizik, riješe probleme, nauče svoje granice, upravljaju uzbuđenjem i agresivnošću i čitaju emocionalne znakove drugih ljudi dok prenose svoje - naravno, sve u sigurnom okruženju gdje niko nije povrijeđen.
 
Neka vam stalno bude na umu: Tata može mamu da vrati u normalu, mama tatu, a u normalnoj i zdravoj porodici rastu srećna i ispunjena djeca koja su spremna da prigrle hrabro život sa svim lijepim i ružnim stvarima koje im donosi.