Naučnici otkrili koliko nam je koraka dnevno neophodno :: Semberija INFO ::

 

Naučnici otkrili koliko nam je koraka dnevno neophodno


Prehodate li jednom ili dvaput nedeljno oko 8.000 koraka, što je otprilike šest i po kilometara, možete znatno uticati na smanjen rizik od rane smrti, pokazala je nova američka studija.

Redovno vežbanje povezuje se s nižim rizikom od smrtnosti, no u ovom istraživanju, objavljenom u časopisu JAMA, proučavale su se zdravstvene koristi od intenzivnog hodanja samo nekoliko dana u nedelji.

Istraživači s Kjotskog univerziteta i Univerziteta u Kaliforniji analizirali su podatke prikupljene od 3.100 odraslih Amerikanaca.

Rezultati su pokazali da je u onih koji su hodali 8.000 koraka jedan ili dva dana u nedelji verovatnoća od smrti u desetogodišnjem razdoblju za 14,9 posto manja nego u grupi koja to nije praktikovala.

Osobe koje su hodale 8000 koraka ili više tri do sedam dana u nedelji imale su još niži rizik od smrtnosti – 16,5 posto. Najveće su zdravstvene koristi od ovakvoga hodanja imali učesnici stariji od 65 godina.

Naučnici su povezali hodanje od oko 8.000 koraka u nedelji jednom ili više puta sa smanjenim rizikom i od smrti od bilo kojeg uzroka, uključujući i kardiovaskularne bolesti.

"Ovi rezultati ukazuju na to da pojedinci mogu ostvariti znatnu zdravstvenu korist hodanjem samo nekoliko dana u nedelji."

U istraživanju su korišćeni podaci iz 2005. i 2006. godini i u njemu je učestvovalo 3.100 učesnika, a podaci o njihovoj smrtnosti ispitani su 10 godina nakon istraživanja.

Među učesnicima istraživanja 632 osobe nisu hodale nijedan dan u nedelji, 532 ih je prehodalo oko 8.000 koraka jedan do dva dana u nedelji, a 1937 ih je toliko hodalo tri do sedam dana u nedelji.

Prema podacima klinike Mejo, prosečni Amerikanac dnevno hoda 3.000 do 4.000 koraka.

 
B92