Savršene slane poslastice uz ručak :: Semberija INFO ::

 

Savršene slane poslastice uz ručak


Nije nepoznanica da je mnogo vremena i kreativne energije potrebno za pripremu predjela, glavnog jela, kolača i ostalih đakonija kada se priprema svečana trpeza.

Bilo da je vaša trpeza posna ili mrsna, najveća pažnja poklanja se predjelu, njegovom serviranju i dekoraciji.
Mrsna predjela su zahvalnija jer su prosto raznovrsnija: salame, pečenice, čajne kobasice, šunke, razni sirevi - na raspolaganju je veliki izbor suhomesnatih proizvoda koji mogu biti aranžirani na najraznovrsnije načine.

Naravno, ako vam je izuzetno stalo do toga da hrana koju iznosite pred goste bude savršena, možete potražiti pomoć agencija za organizaciju događaja.

Nevezano za to da li je u pitanju ketering za firme ili za privatnu proslavu - profesionalci u osmišljavanju kreativnih, sofisticiranih i nezaboravnih događaja će učiniti da se desi magija.

Ukoliko ste ipak raspoloženi da se samostalno upustite u avanturu dekorisanja predjela, u nastavku teksta vam predstavljamo neke od ideja koje će, bez sumnje, očarati vaše goste.

Dekoracija predjela sa jajima

Pečurkice od jaja

Za pripremu vam je potrebno 10 jaja, 100 g šunke, 50 g majoneza, peršun, paradajz.

Jaja tvrdo skuvajte i zasijecite ih s jedne strane. Izvucite žumanca i stavite u posudu. Isjeckanu šunku, majonez i peršun koji ste nasjeckali lijepo umiješajte i tom smjesom punite jaja.

Operite nekoliko paradajza i presijecite ih na pola. Stavite polovine preko punjenih jaja. Majonez iskoristite za crtanje tufnica preko paradajza da biste dobili izgled pečuraka.

Podloga za ove pečurke može biti svježa zelena salata.

Mišići

Jaja koja ste skuvali i oljuštili možete iskoristiti i za druge dekorativne oblike. Na primjer, možete da napravite miša.

Napravite kružiće od rotkvica i pričvrstite za jaje kako biste dobili uši za jestivu figuricu miša.
Oči mogu biti zrna bibera, a njuška paradajz ili vlašac.

Kao podloga može vam poslužiti zelena salata, kao i list kačkavalja.

Dekoracija predjela sa povrćem

Punjeni paradajz

Za pripremu vam je potreban kilogram paradajza i 300g sremskog sira.

Paradajz operite i oštrim nožem odsijecite vrhove. Izdubite paradajz kašikom i napunite sremskim sirom.
Poređajte na tanjir i ukrasite peršunom.

Ruska salata

Nezaobilazan prilog na svim svečanim trpezama je svakako ruska salata.

Lako se priprema, a veoma je ukusna i može vam poslužiti i kao zamjena za obrok.

Dekoracija posnih predjela

Posna predjela zahtijevaju malo više truda u pripremanju, ali mogu da budu podjednako ukusna kao i mrsna. Možete da odstupite od uobičajenog dekorisanja predjela i uradite nešto drugačije.

Na primjer, možete svakom gostu u posebnoj činiji da servirate salatu. Mi vam predlažemo dvije salate:

Tunjevina salata sa makaronama

Ova salata je prije svega obrok salata, a brzo se i priprema.

Potrebno vam je 300g tjestenina po izboru, 1 konzerva tunjevine, crni luk, malo paprike, posni majonez, začini, masline i zelena salata za dekoraciju.

Salata od pasulja

Ova salata se servira hladna, a možete je poslužiti i sa svežim ili barenim povrćem - kupusom, cveklom ili krastavcem.

Od sastojaka vam je potreban pasulj, crni luk, praziluk, jabukovo sirće i začini.

Dekoracija predjela sa suhomesnatim proizvodima

Ovo su najzastupljenije namirnice u mrsnim predjelima. Ne postoji proslava bez ovih proizvoda, popularnog naziva "meze".

Salama, pečenica, čajna kobasica, šunka, pa još u kombinaciji s maslinama i raznim povrćem - mnoštvo boja i oblika pruža vam mogućnost da iskažete svoju kreativnost. Ove ukusne namirnice možete slagati, rolati, savijati...



Maštovito serviranje na drvenoj dasci

Charcuterie (šarkutri) je francuski naziv za umjetnost organizovanja različitih suvomesnatih proizvoda, sireva, voća i grickalica na drvenoj dasci, odnosno pravljenje predjela koje je estetski, a i po ukusu - izuzetno.

Veoma je popularna među gostima restorana i barova (pogotovo vinskih barova).
Ne postoji jedinstveni način serviranja. Možete koristiti najrazličitije sastojke.

Za početak, potrebno je izabrati drvenu dasku na kojoj ćete izvesti svoju kreaciju. Oblik, izgled i veličinu daske izaberite imajući u vidu lične zamisli, ideje, preferencije, ali i priliku za koju je namijenjena.

Na nju postavite malene činije u kojima će biti razni umaci ili pak masline, maslinovo uljekoje će se savršeno uklopiti ako ga prelijete po sirevima. Činijice s orasima ili bademima su, takođe, poželjne.

Sirevi

Sledeća stavka jesu sirevi. Maksimalan broj sireva je četiri, i to ukoliko baš želite da očarate goste.

Izaberite po jednu vrstu od sledećih sireva:
meki (mocarela, kamamber, kozji sir, bri)
polumeki (dimljena gauda, jarlsberg, plavi sir, gorgonzola)
polutvrdi (mančego, provolone, komte)
tvrdi (azijago, čedar, irski čedar, parmezan)

Sireve nemojte posluživati direktno iz frižidera. Neka malo odstoje na sobnoj temperaturi.

Grickalice

Nakon što ste riješilimliječni aspekt”, dodajte dvije ili maksimalno tri vrste krekera, slanih keksa ili nekih drugih grickalica. Umjesto grickalica koje uglavnom idu u originalni šarkutri, dozvoljena zamjena jesu razne vrste hljebova, ali važno je da isječeni komadi ne budu veći od veličine prosječnog bageta.

Meso

Ovo je dio koji je mnogima omiljen.

Pršuta i ljute salame poput kulena uvijek su odličan izbor, ali dodajte i salamu s komadićima oraha ili peperoni. Iznenadite goste kvalitetnom mortadelom, koja sjajno ide uz italijanska bijela vina.

Voće

Kad ste već pri kraju slaganja raskošne trpeze, vrijeme je za voće poput grožđa, smokava, jagoda, borovnica, malina ili pak zrna nara.

Od sušenog voća možete koristiti mango, kajsiju, ananas, suvo grožđe... Ob.
Najvažnije je da ukus voća savršeno odgovara raznim vrstama sireva, tj. da ističe njihove ukuse, a ujedno i osvježava nepca.

Povrće

Ako imate malu dasku, povrće možete servirati van nje. A ako je veća, uklopite različite vrste povrća sa ostalim bojama i teksturama:

Možete dodati isjeckani krastavac, šargarepu, celer, sušeni paradajz, pečenu papriku, ajvar i sve vrste turšije umjesto voća, ili namaze od čvaraka ili slanine umjesto pileće paštete, kao i džigernjaču i krvavicu umjesto nekih salama.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao i inspirisao vas da servirate predjelo na neki od navedenih načina.

Ne sumnjamo da ćete se zabaviti tokom kreativnog procesa, a što je najbolje - vaši gosti će sigurno biti oduševljeni. Dobar provod je uz kvalitetnu hranu zagarantovan. Srećno!