Više od 250 poznatih bolesti prenosi se hranom :: Semberija INFO ::

 

Više od 250 poznatih bolesti prenosi se hranom


Većina bolesti koje se prenose hranom praćena je mučninom, povraćanjem, stomačnim grčevima i prolivom. Iako svako može da se razboli, posebno osjetljive grupe su novorođenčad i odojčad, trudnice, starije osobe i osobe sa oslabljenim imunitetom.
 
Koje su najčešće bolesti koje se prenose hranom?

Najčešće dijagnostikovane bolesti koje se prenose hranom su salmoneloze, kampilobakterioze, stomačni grip i stafilokokno trovanje hranom.
Salmoneloze izazivaju bakterije iz roda Salmonella, koje su prisutne u crijevnom traktu ptica, gmizavaca i sisara. Ove bakterije prenose se na ljude preko hrane životinjskog porijekla. Salmoneloza se manifestuje povišenom temperaturom, prolivom i stomačnim grčevima. Kod osoba sa postojećim hroničnim oboljenjem ili oslabljenim imunim sistemom, može doći do pojave komplikacija u vidu prelaska mikroorganizama u krv (septikemija).
Kampilobakteriozu izazivaju bakterije iz roda Campulobacter. Simptomi bolesti su povišena temperatura, proliv i stomačni grčevi. Kampilobakter je prirodni stanovnik crijeva zdravih ptica, i sirovo živinsko meso (nedovoljno termički obrađeno)obično sadrži ovu bakteriju.
Stomačni grip je uzazvan norovirusima. Ovo oboljenje se javlja često, ali se teško dijagnostikuje. U kliničkoj slici dominira povraćanje, a oboljenje prolazi u roku od dva dana. Rezervaor zaraze je čovjek.
Stafilokokno trovanje hranom je intoksikacija, koja nastaje kao posljedica prisustva stafilokoka i/ili njihovog toksina u hrani. Simptomi bolesti su mučnina, grčevi i povraćanje. Rezervoar zaraze je čovjek.
Botulizam je teško trovanje toksinom koji produkuje bakterija Cl. Botulinum u kontaminiranoj hrani. Prvi simptomi bolesti obično su oštećenje vida (zamućen vid ili dvoslike), otežano gutanje i sušenje usta, a nekada i povraćanje i opstipacija. Cl. Botulinum stvara spore koje su prisutne u zemlji, a izvor i put prenošenja su uglavnom konzervirana hrana, kobasica, dimljeno ili usoljeno meso. Oporavak može da traje mjesecima.

Kako se ove bolesti liječe?

Terapija zavisi od simptoma bolesti i od težine kliničke slike oboljele osobe. Uglavnom se provodi simptomatska terapija u vidu nadoknade tečnosti i mineralnih materija, mirovanja i upotrebe probiotika za regulaciju crijevne mikroflore (ako se pojavi visoka tjelesna temperatura i krv u stolici, treba izbjegavati probiotike).
U slučaju teže kliničke slike bolesti, ljekar može da prepiše antibiotike prema laboratorijskom nalazu, i tada je neophodno antibiotsku terapiju provesti do kraja. Ljekaru se obavezno treba obratiti u slučaju pojave, visoke tjelesne temperature, krvi u stolici, upornog povraćanja, koje onemogućava zadržavanje tečnosti, znakova dehidratacije, kao što su smanjeno izlučivanje urina, suva usta i grlo i osjećaj slabosti prilikom stajanja, proliva koji traje duže od tri dana.

Kako dolazi do kontaminacije hrane?

Mikroorganizmi se nalaze svuda oko nas, tako da od polja do stola hrana može da se zagadi u svakom trenutku-tokom uzgoja, pripreme, obrade, čuvanja, distribucije. Voće i povrće može da se kontaminira ukoliko se za zalivanje upotrebljava zagađena voda ili se koristi prirodno đubrivo.