NAJTRAŽENIJE JELO NA GUGLU, SAVLADAJTE TRIK ZA SAVRŠENE ŠPECLE :: Semberija INFO ::

 

NAJTRAŽENIJE JELO NA GUGLU, SAVLADAJTE TRIK ZA SAVRŠENE ŠPECLE


Foto: genusszone.blogspot.com/RAS Srbija
Kao najtraženiji recepat na Guglu ovih dana izdvojio se recept za špecle. Potpuno je jasno zašto – špecle su vrlo jednostavne za pripremu, super se slažu s najboljim sosevima, a mogu da se jedu i slatke.

Špecle su tradicionalna njemačka tjestenina koju često prave i u Vojvodini, a po izgledu je najsličnija onome što mi zovemo “tarana”. Priprema je brza i jednostavna, pa čak i ako nemate pravi alat za pravljenje špecli.

Sastojci

3 jajeta
3-5 kašika oštrog bijelog brašna
na vrh kašikice soli


Napomena

Brašno postepeno dodajte, jer u zavisnosti od veličine jaja može vam biti potrebno manje ili više brašna. Ukoliko vam tijesto ispadne gušće, možete dodati i malo vode.
 
 
Priprema

U činiju razbijete jaja i postepeno dodajete brašno da dobijete gustinu tijesta kao kad pravite noklice ili uštipke. Odnosno, tijesto treba da bude gušće nego za palačinke, a mnogo rjeđe nego za rezance za supu. U zavisnosti od gustine tijesta, od ređeg tijesta će biti duže, a od gušćeg tijesta kraće i deblje i trebaće vam malo više vremena da ih protjerate kroz sito.

Ono što većina nas nema, to je sprava za pravljenje špecli, koja liči na krupno rende sa dodatkom u koje se sipa tijesto. Čime to može da se zamijeni?

Kao odlična zamjena za “špecl mejker” može da posluži rešetkasti dodatak za kuvanje na pari ili neki đevđir sa krupnijim rupama. Bitno je da “to rupičasto” može da se stavi preko šerpe sa provrelom vodom, ističe domaćica koja je recept postavila na Kuvarancije.

U duboku šerpu sipajte vodu i posolite je. Kada voda provri, preko šerpe stavite rešetku i kašiku tijesta.

Tijesto kašikom razvlačite tako da ono propada kroz rupice. Postupak ponavljajte dok ne potrošite otprilike trećinu tijesta, što zavisi i od toga koliko brzo pravite špecle. Skuvane će isplivati na površinu – izvadite ih u drugu šerpu, prelijte s malo ulja, promiješajte i poklopite. Ponavljajte postupak dok ne potrošite tijesto.
Skuvane špecle možete koristiti kao i bilo koju drugu tjesteninu – uz gulaš ili sa sirom, sa raznoraznim sosevima, ali i sa makom i šećerom, džemom, orasima…

(srpskainfo.com)