ZLATO KAO ,,SIGURNA LUKA“ :: Semberija INFO ::

 

ZLATO KAO ,,SIGURNA LUKA“


Cijena zlata do kraja sljedeće godine mogla bi dosegnuti 1.700 američkih dolara po unci, što je znatno više nego sada, upozorava se u novoj analizi bečkog Rajfajzena (Raiffeisen).

Već do kraja ove godine cijena unce zlata mogla bi, prema tim prognozama, iznositi 1.480 USD. Ostvare li se te prognoze, do kraja 2019. godine cijena zlata bila bi oko 160 USD viša nego što je sada. Ako se do kraja 2020. godine cijena zlata popne na 1.700 USD, onda bi to bio porast vrijednosti tog plemenitog metala od gotovo 30 odsto.

Posljednji put je, prema podacima portala Goldprajs (Goldprice), cijena unce zlata dosegla vrijednost od 1.700 USD 2013. godine. Nakon toga cijene zlata bile su u padu, a posljednjih godinu dana kreću se u rasponu od 1.200 do 1.300 USD.

Razloge ubrzanog rasta cijena zlata analitičari Rajfajzena prije svega vide u 'hlađenju' američke ekonomije, što će se odraziti i na daljnje poteze monetarne politike. U takvim uslovima ulagači se sve više okreću zlatu kao "sigurnoj luci".

Nešto slično smo vidjeli i tokom posljednje recesije, kada je potražnja za zlatom, tada uglavnom zbog problema s kojima se suočavala zona evra, znatno porasla. Velika potražnja pogurala je i cijenu zlata, pa je ona, prema podacima portala Goldprajs, krajem 2011. godine, u jeku krize u Grčkoj i ostalim perifernim članicama zone evra, narasla na oko 1.900 USD.

Kako pojašnjavaju ekonomisti, u globalnoj ekonomiji rastu rizici. To se, kako kažu, prije svega odnosi na trgovinske ratove i protekcionizam, zbog čega raste i opasnost od pritisaka politike na središnje banke. Kad god rastu rizici i počne padati povjerenje u vodeće svjetske valute, raste i potražnja za zlatom.

Naime, u sve rizičnijim uslovima poslovanja u svijetu, zlato ulagačima postaje svojevrsno osiguranje za zaštitu vrijednosti njihove imovine. Što se rizici budu povećavali, rašće, a tome nas uče i dosadašnje iskustvo, i potražnja za tim plemenitim metalom.

Semberija INFO