Veliki igrač, boem i prijatelj :: Semberija INFO ::

 

Veliki igrač, boem i prijatelj


Milovan Glišić, zvani Đilas, poznati Dvorovljanin, veliki igrač svog vremena, boem, omiljeni prijatelj...
Nadimak Đilas je dobio u poslijeratnom periodu po poznatom disidentu Milovanu Glišiću Đilasu, a pošto su imali isto ime i prezime, odmah je dobio taj nadimak po kome je i prepoznatljiv.

Fudabal je počeo igrati kao dječak sa vršnjacima na merajama  i strnjicima, a kada je prirastao, sve više se približavao fudbalskom igralištu i malo po malo postao nezamjenjiva karika ,,Proletera''. Igrao je ofanzivnog igrača, tzv. centarfora i golovi su bili njegov zadatak, a on ih je postizao sa lakoćom, na desetine. Odigrao je u svom ,,Proleteru'' više od četiri stotine utakmica i postigao približno od 90 do 100 golova, nema tačnih statističkih podastaka. Oduševljavao je svojim potezima publiku u Semberiji i šire. Mnogi njegovi golovi su bili značajni za pobjede i prestiž, a bio je i siguran izvođač kaznenih udaraca.

Međutim, ostao je upamćen kao tragičar, jer je promašio penal, tačnije golman mu je odbranio udarac u finalnoj utakmici KUP-a ,,Zadrugara'' u Crkvini 1965. godine.

Ima jedna anegdota koja pokazuje kakav je šaljivdžija bio Milovan. Naime, igrana je prijateljska utakmica u  Crnoj Bari u Srbiji. ,,Proleter'' je bio znatno bolji, ali nikako da se postigne pogodak. Milovan je promašio nekoliko izglednih prilika. Igrao se posljednji minut utakmice i Stanko Perić je dočekao loptu u kaznenom prostoru, ispred njega je bio samo prazan gol, samo da šutne loptu. Međutim, Milovan se zaletio i rukama gurnuo Stanka uz konstataciju: „Vala nećeš ni Ti dati gol kada sam ja promašio onolike šanse“.  Utakmca se završila nerješenim  rezultatom, a ova anegdota i dalje ,,živi'' u Dvorovima.
 

Đilas je pored fudbala bio i svestrani sportista. Dobro je igrao i odbojku, kuglanje, bilijar i uvijek je bio među pobjednicima, a volio je i Bogami igrati i tablić, poker, raub i druge kartaške igre i tu bio među boljim.

Milovan i danas živi u svojim Dvorovima i povremeno se druži sa veteranim fudbala gdje se evociraju uspomene i događaji iz lijepih vremena.

Za ostvarene zasluge u ostvarenju istorije FK ,,Proleter“Dvorovi, od 1979. godine Milovan Glišić je nosilac „BRONZANE PLAKETE FK ,,PROLETER“DVOROVI“, pripremio je Vladan Simeunović iz arhiva FK ,,Proleter'' Dvorovi.