ŠTA SVE MOŽE DA SE 3D ŠTAMPA? :: Semberija INFO ::

 

ŠTA SVE MOŽE DA SE 3D ŠTAMPA?


3D štampa je način štampanja koji je počeo da se razvija 80-tih godina prošlog vijeka, a u poslednjih nekoliko godina ova tehnika je postala značajna i primjenjiva u mnogim industrijskim granama.

Ova štampa se u svojim počecima koristila za proizvodnju prototipa. A upravo zbog dobrih karakteristika i mogućnosti široke primjene, postala je dio mnogim industrija.

3D štampa predstavlja tehnologiju proizvodnje trodimenzionalnih objekata i upotrebom ove tehnike, objekat se stvara sukcesivnim nanošenjem slojeva materijala.

Da bismo prvo vidjeli šta sve može da se 3D štampa, najbolje je da prvo vidimo kako funkcionište, a to vam sve otkrivamo u nastavku teksta.



3D Modelovanje i štampa

Model predstavlja glavno sredstvo komunikacije kada je u pitanju svet 3D štampe. I on predstavlja digitalnu sliku vaše ideje ili proizvoda. Bez 3D modela, vaš 3D predmet ne bi mogao da se ištampa.

Za štampanje rendera i 3D modela se koriste posebni materijali kao i posebni štampači. A prethodno se ovi 3D modeli izgrađuju u posebnim 3D programima.

Pored izrade modela, ovi predmeti mogu i da se skeniraju i da se pretvore u 3D model, a i za to postoje posebni hardveri za skeniranje.

Kao što smo rekli, 3D štampa je uzela maha u svim granama industrije i ima pozitivan efekat na korišćenje energije, smanjenje otpada zbog mogućnosti upotrebe recikliranog materijala, a razvoju ove tehnologije i primjeni ćemo tek imati prilike da prisustvujemo.

U nastavku teksta šmo izdvojili neke od stvari koje možemo dobiti upotrebnom 3D štampe i u kojim sve granama ona može da se primjeni.

#1 Medicina

Kao jedna od najznačajnih upotreba ovih štampače i 3D štampe jeste upotreba u medicini. Veliki broj nastavnih rekvizita, modela za planiranje hirurških zahvata i pomoćnih pribora za kompleksne operacije je nastao pomoću 3D štampe.

Ova 3D štampa pomaže budućim lekarima i omogućava im da ispred sebe imaju realnu sliku nekog dijela ljudskog tijela.

Pored rekvizita, u medicini se već koristi 3D štampana prostetika, kako bi pomogla ljudima koji imaju poteškoća usljed nedostatka ili gubitka određenog dela tela. A prije nekoliko godina je i odštampana i uspješno presađena prva grudna kost putem 3D štampača.

Kamerom se prave slike na osnovu kojih se stvara jedinstven 3D model. A spajanjem magnetne rezonance i kompjuterskih fotografija dolazi do kreiranja novih dijelova tijela, kao što su šake, ruke, uvo i slično.

Cijeli proces stvaranja digitalnog modela ne traje dugo, a štampanje je gotovo za svega nekoliko dana. Ali, proces štampanja je osjetljiv, jer je teško postići identičan izgled organskom tkivu.

Pored medicine, 3D štampači se dugi niz godina koriste u stomatologiji kako bi se napravili prototipi veštačkih zuba i prototipa vilice kako bi pacijenti vidjeli kako će izgledati njihov osmjeh nakon uspješnog stomatološkog zahvata.

Takođe, pored aspekta pacijenta, ovo značajno znači stomalozima kako bi dobili model po kojem mogu da prave vještačke zube i na taj način pomognu što bolje svojim pacijentima.

#2 Moda

Do sada se u mnogim situacijama koristila 3D štampa kada je u pitanju proizvodnja odjeće, ali, ono što se pokazalo kao značajno i revolucionarno jeste upotreba 3D štampe prilikom proizvodnje patika.

Brend Adidas je u svojoj farbici u Njemačkoj uveo 3D štampače kako bi unaprijedio svoju proizvodnju i ponudio nešto novo tržištu.

Pored korišćenja 3D štampanja u izradi proizvoda, ona mnogo pomaže dizajnerima prilikom izrade prototipa, nije važno da li je u pitanju garderoba ili obuća.

Nekada su dizajneri morali dugo da čekaju kako bi prototip svog proizvoda mogli da vide, dok uz pomoć 3D štampe, prototip vrlo brzo može da se vidi pred njima, a modifikacije nisu komplikovane i zahtjevne, te vrijeme između više verzija prototipa može da bude kratko.

Pored odeće i obuće, 3D štampa se uveliko koristi i prilikom proizvodnje nakita. Pomoću 3D štampe mogu da se naprave kalupi za precizni liv i stalno se radi na njihovom daljem usavršavanju.

#3 Arhitektura

3D štampa i 3D modelovanje su imali veliki uticaj na arhitekturu. Zahvaljujući njoj, imamo priliku da vidimo kako je nekada izgledala Pompeja, da “oživimo” neke stare građevine, ali isto tako, ona dopušta profesionalncima da kreiraju složene modele vrlo precizno, brzo i ekonomično.

Ovaj način štampe pruža arhitektima odličan način da za kratak vremenski period naprave 3D ilustraciju svog projekta i predstavlja jeftin način testiranja arhitektonskih modela.

Štampane kuće

U poslednjih nekoliko godina pojavili su se na tržištu i mnogi prototipi 3D štampanih kuća i zahvaljujući njima, moguće je 3D odštampati kuću uz pomoć održivih materijala za svega nekoliko nedelja.

A sa napretkom tehnologija, novim načinima primjene održivih materijala, sasvim je moguće očekivati da će u budućnosti ovo biti najisplativiji način izrade kuća ili čak i gradova.

#4 Hrana

3D štampana hrana se razvija i ljudi već imaju prilike da jedu 3D štampanu čokoladu, slatkiše i picu.  Sve veći broj organizacija se počinje baviti ovim.

Štampači sastojke sklapaju u šablone koji mogu da se jedi, a laseri koje posjeduju štampači ih termički obrađuju, dok se čitav ovaj proces “izrade” hrane prati preko softvera.

Da li biste vi probali hranu koja je 3D ištampana?

Po svemu sudeći, 3D tehnologija štampe je ušla u svaki aspekt života i sa razvijanjem tehnologije, po svemu sudeći, ona će postati dio naše svakodnevnice.

Da li možete da zamislite da živite u 3D ištampanoj kući, dok jede 3D ištampani ručak i nosite 3D ištampanu garderobu? Možda to i nije tako daleka budućnost.