Ružičasta buka pomaže bebi da zaspi :: Semberija INFO ::

 

Ružičasta buka pomaže bebi da zaspi


Postoje različite metode uspavljivanja, a jedna od najpoznatijih o kojoj se često govorilo je takozvana bijela buka. Ipak, u posljednje vrijeme se spominje i ružičasta buka, koja je novija, uspješna metoda za kojom posežu roditelji.

Bijela buka je jednoličan zvuk, dok ružičasta buka predstavlja varijantu bijele buke koja proizvodi duboke, bogate i monotone zvukove.

Savršeni primjeri ružičaste buke su zvukovi otkucaja srca, zvukovi morskih talasa, lupkanje kišnih kapljica ili šuštanje lišća na drveću. Ružičasta buka je nježnija za uši i bolja opcija za pomoć pri smirivanju i uspavljivanju bebe.

I bijela i ružičasta buka su sigurne za bebu ako uzmemo nekoliko stvari u obzir.

Najprije, treba da pripazimo na jačinu zvuka. Idealna jačina je otprilike jednaka zvuku vode u kabini za tuširanje. Sve što je glasnije od toga može da šteti osjetljivom sluhu novorođene bebe.
 
Polegnite glavu na mjesto na kom beba spava kako bi provjerili da li je jačina zvuka prijatna. Druga važna stvar je da smjestite izvor buke na sigurnu udaljenost od bebe koja bi trebalo da bude nekoliko koraka udaljena od nje, na primjer, smještena na noćni ormarić ili komodu koji su udaljeni od krevetića u kojem beba spava.
 
Možete da pronađete plišane igračke koje unutar sebe imaju mehanizme koji proizvode buku, uređaje poput stonih satova i razne CD-ove.