Septembar se po mirisu pečenih paprika prepoznaje :: Semberija INFO ::

 

Septembar se po mirisu pečenih paprika prepoznaje


Septembar je stigao, a zajedno sa njim i poznati miris, miris pečenih paprika koji se širi iz dvorišta porodičnih kuća, ali iz velikog broja stambenih zgrada, kao i mirisi raznih salata i ostalih delicija koji se pripremaju za hladne zimske dane.

Kao i svake godine, čim počne sezona pripremanja tradicionalne zimnice, cijene povrća, voća, ali i ostalih namirnica koje su potrebne za njihovu pripremu „vrtoglavo“ skoče. Ni ova godina nije izuzetak kada je u pitanju skok cijena na Zelenoj pijaci u Bijeljini, pa tako, za kilogram paprike roge, koja je neizostavna sirovina za pripremu većine zimskih delicija, potrebno je izdvojiti 3,5 konvertibilne marke. Cijena bijele paprike – babure kreće se od 2,5 do tri konvertibilne marke, kao i karfiola. Kilogram kupusa  je jedna konvertibilna marka, patlidžan se može kuputi po cijeni od 1,5 do dvije konvertibilne marke, te luk od 1,5 do dvije KM, a cijena zavisi od toga da li je proizvod domaći ili je iz uvoza.  Za kilogram krastavaca domaćice bi trebalo da izdvoje od 2,5 do 3,5 KM, u zavisnosti od veličine.



Prodavci na Zelenoj pijaci u Bijeljini kažu da domaćice kupuju povrće, ali i voće za pripremu zimnice, te da ne prekidaju tradiciju, ali da  kupuju u znatno manjim količinama, nego prethodnih godina.

Sugrađanka, Nadežda Marković,  za portal „Semberija info“ istakla je da,  bez obzira na poskupljenje sirovina za pripremu zimnice, kupuje iste količine kao i ranije, jer domaća zimnica se mora pripremiti.


Semberija info - S. Jovanović